МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

В София се състоя турнир по спортни танци

 

На 9 и 10 март в столичната зала „Триадица” се състоя вторият Международен турнир по спортни танци „София Денс Оупън 2019”, а организатор и домакин на проявата беше Клуб по спортни танци „София Данс”, с президент Иван Терзиев. Турнирът беше част от богатия и наситен със състезания календар за настоящата година на Българската федерация по спортни танци. През двата фестивални дни се състоя и открит турнир по спортни танци. Събитието се проведе с подкрепата и на множество партньори, сред които и а рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед” и „Геотехмин“, които неведнъж са подкрепяли дейността на клуба, сподели г-н Терзиев.

Над 250 танцови двойки и толкова момичета, индивидуални изпълнители  от Македония и Сърбия, Молдова, Гърция, Русия и България взеха участие в „София Денс Оупън 2019”. Двойките бяха на възраст от 5 до над 19 години, разпределени в няколко категории. Сред участници от нашата страна имаше и състезатели от Средногорието, които достойно представиха своя художествен ръководител Стойчо Соколов.

 

Първия ден турнирът беше международен, а през вторият  - открит, като в категорията 15 Basic от региона се представиха двойките Антон Милев от град Пирдоп и Ивон Комитова от село Чавдар, Деян Велков и Теодора Висариева, Филип Тамбуев и Никол Александрова, които удостигнаха до четвърт финала. Доказалата се вече танцова двойка Памела Маринова и Станислав Шутилов от село Челопеч се представиха в категорията над 16 години. Те заеха първото място при стандартните и второто на латиноамериканските танци.

Тази година беше организирана надпревара и за най-малките състезатели, обучаващи се в детските градини. Сред тях имаше представители от село Чавдар, София, Кюстендил и Божурище. Възпитаниците на Детска градина „Щастливо детство” в Чавдар заслужено завоюваха наградата за най-атрактивен танц, а техният треньор Стойчо Соколов изрази задоволството си, че те са бъдещи таланти в спортните танци. Децата се представиха във втория ден – 10 март – неделя. 

Победители за втора поредна година в латинотанците на турнира при най-големите бяха Любомир Якимов  и Валентина Маркова, а при стандартните танци двойката Христов - Цончева. Организаторите на турнира се надяват да бъде засилен още повече интересът към спортните танци сред подрастващите. Президентът г-н Иван Терзиев сподели, че е доволен от своите ученици, посещаващи заниманията на треньори на клуба. Атмосферата в залата беше приповдигната, а тон за това дадоха с изпълнението си танцовите дуети от различните нации.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031