МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Започнаха успешно новата състезателна година

 

Отново медали за децата от пирдопския клуб по карате. На 16 март в град Бургас се проведе национално индивидуално и отборно първенство по „Шотокан Карате До“. Там младите каратеки завоюваха много медали в различните дисциплини.

Никол Петрова се закичи със злато на „Ката“ и сребро на „Кумите“. Алиса Камбер спечели сребро на „Кумите“ в индивидуалните игри и бронз на „Ката“ в отборните. Цонка Джамярова завоюва златен и бронзов медал на „Ката“, съответно в индивидуалните и в отборните състезания. Ивана Маринова се завърна със сребро на „Кумите“и с бронз в отборните игри на „Ката“. Деница Тодореова успя да се пребори за злато на „Ката“, сребро на „Кумите“ в индивидуалните игри, както и сребро на „Ката“ в отборните. Кристияна Тодорова спечели сребро на „Ката“ в отборните игри. Камелия Лещарова се закичи със златен медал на „Ката“, сребро на „Кумите“ и два сребърни медала в отборните игри. Иван Георгиев, Мартин Бобев и Кристиян Бонев се завърнаха от националното първенство съответно с по два бронзови и по един сребърен медал. Пламен Лещаров спечели бронз на „Кумите“ и сребро на „Ката“ в отборните игри.

 

Две от младите надежди на каратето от пирдопския клуб участваха и на турнира „Никон Оупън“ в София. От състезанието Анастасия Савова се завърна със златен, а Ива Георгиева с бронзов медал.  

Ден по-късно – на 17 март, отново в Бургас, се проведе и състезанието за купа „Ронин“. В битките на татамито взеха участие две от най-малките пирдопски каратеки. Тина Димитрова и Никол Христова се представиха отлично и завоюваха бронзови медали.

Междувременно сенсей Ресми Бобев стана част от състезанието за купа „Босфор“ в Истанбул, където беше съдия. На следващия ден той се състезава и в двете дисциплини – „Ката“ и „Кумите“, като се завърна у нас с два бронзови медала.

По думите му годината за всички негови възпитаници започва доста успешно, а тепърва предстоят много вълнуващи състезания, които ще донесат още медали на пирдопските каратеки.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031