МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

В съботния приятен и слънчев 23 март десетки жители и гости на гр. Пирдоп посрещаха пролетта на голямата поляна в местността „Борова гора“. Общинското ръководство се бе погрижило за добрата организация на празника и множеството игри и забавления на участниците в тях, и на зрителите.

Начало на проявата поставиха малките самодейци от Детски танцов състав „Илинден“, с ръководители Илиян Николов и Моника Бельова. Кметът Ангел Геров поздрави съгражданите си с настъпването на пролетта и търколи, както повелява традицията, пирдопска пита по поляната за откриване на празника. Спонсори на игрите бяха общината, балканският шампион по културизъм и собственик на фитнес-зала „Стил Жийн“ Мартин Харалампиев, който бе и съдия при провеждането на състезанията на лежанката за момчета и мъже, и по клек за жени и девойки.

 

В организираните под ръководството на преподавателя от СУ „Саво Савов“ – Пирдоп Теодор Колев игри, се включиха деца и възрастни. Най-много зрители привлякоха състезанията по клек, вдигане на тежести на лежанка, канадска борба, теглене на въже. За първи път на пролетния празник се проведе и игра по малко познатият спорт бейзбол, набиращ популярност и у нас, както и по дартс и скачане с чували. На всеки участник в състезанията бе връчен талон, с който да участва в томболата на пролетния празник, а голямата награда бе таблет, предоставен от мобилния оператор „Виваком“.

Първи състезанието по клек започнаха дамите, като единствената участничка – Мария Вътева, направи „показно“ за по-младите си последователки, като спря упражнението на 150 повторения. При девойките най-добре се представи със стилно изпълнение на клека състезателката по карате от клуб „Будо“ – Челопеч Елена Суарес, направила 102 повторения. Втора остана Елица Бъчварова от Спортен клуб по борба „Стоян Николов“ – Златица, която направи 159 опита, но не така добри, както на победителката. Трета остана Цветина Рашева със 70 повторения. Момичетата бяха възнаградени от публиката с аплодисменти, а от общинското ръководство със златни, сребърни и бронзови медали и хранителни добавки, предоставени от Мартин Харалампиев.  

При момчетата на лежанката, която бе с тежест от 60 кг., най-добре се представиха Тодор Велков с 30 вдигания, Турхан Джамал – с 28 и Иван Андреев с 27. Мъжете се състезаваха с тегло на уреда от 100 кг., като еднакъв брой вдигания – по 30, направиха Ивайло Владимиров и Ивайло Кирилов. Златният медал бе за Владимиров, който изпълни упражнението перфектно. Сребърното отличие остана за Кирилов, а на третото място се нареди Светлин Михайлов с 18 повторения. Четвърти и пети в тази възрастова група бяха Росен Славчев с 14 и Нено Джамбазов – с 13 опита.

Едновременно с тези състезания се проведоха и игрите по дартс, където участваха 17 деца. Победител стана Димитър Георгиев със 79 точки. Емоции за децата имаше при бяганията с чували и на играта бейзбол, в която всички състезатели се забавляваха от умението си да хвърлят малката топка и да обикалят базите.

В канадската борба за дами победител стана Мария Ненкова, надвила и двете си опонентки – Елена Суарес и Елица Бъчварова. При мъжете надпреварата бе в две категории – до 80 кг. на състезателите, спечелена от Спас Спасов, и над 80 кг., в която група златният медал завоюва Павлин Николов.

Изключително драматично бе състезанието по теглене на въже за деца, където отборът на момичетата надви и двата състава от по шест момчета. В играта се включи и отбор на ветераните, в който на уреда се наловиха народните представители Лало Кирилов и Красимир Янков, кметът Ангел Геров, бизнесменът инж. Иван Велин и още двама „яки“ мъже. В оспорвана битка те успяха да преодолеят съпротивата на своите противници от отбора на момчетата.

Пролетният празник на гр. Пирдоп продължи до късно след обяд. Изтеглен бе и късметлийката с талон № 37 от томболата – Лили Цветкова, състезателка по дартс и бягане с чували, която си тръгна от „Борова гора“ с таблет. За пожелалите да се заредят с енергия имаше достатъчно количество горещ планински чай, осигурен от общината и Туристическо дружество „Паскал“, а ароматна скара и различни напитки бяха в подкрепа на желаещите да похапнат сред природата. Множество домашни любимци се радваха на вниманието на присъстващите деца и възрастни. Екип на Младежкия червен кръст при СУ „Саво Савов“ с ръководител медицинската сестра Пенка Карамихова бе в помощ на организаторите за всеки случай на неразположение или възстановяване на състезатели и публика.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031