МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

На 23 март в местността „Маята“ край село Челопеч се проведоха традиционните състезания по надпрепусквания и теглене на тежък товар с коне, посветени на народния и християнски празник Тодоровден, който бе седмица преди това. Надпреварата, организирана от общинската администрация, привлече множество зрители в хубавото време, които в продължение на повече от осем часа наблюдаваха изявите на жокеите и възможностите на тежковозите в няколко категории.

Екатерина Дончева от сп. „Езда“, която бе водеща на празника на конния спорт, сподели за в. „Регион“, че състезанието е преминало прекрасно, при многобройна публика, а рекорд на участващите коне и техните стопани е била категорията до 600 кг. на благородните животни, в която на стартовата линия застанаха 17 коне. Показани са възможностите на добре подготвени животни, впечатлили познавачите на този вид надпревари от Средногорието и страната, дошли специално да наблюдават кушиите и надтеглянията в с. Челопеч. Конете са от елитни породи, подходящи за стопанска дейност и за състезания за тежковози, което те са доказали превъзходно, заяви г-жа Дончева.

В двете състезания се включиха участници от с. Челопеч, гр. Златица, с. Априлово, с. Костандово, с. Поибрене, гр. София и др., а съдия на надпрепускването бе Делян Джунев.   

 

Най-напред на Тодоровден в с. Челопеч изява имаха жокеите, които се състезаваха на кушията в две категории – малки и големи коне. В първата състезателите бяха трима, като най-бързо на финала пристигна кон Гари, с ездач Михаил Янков, следван от кон Бойко на Любомир Вълков и кон Бойкот на Петър Ивтиминов. При големите коне се проведоха две кушии, а участниците бяха седем. Златният медал, купата и паричната премия заслужи кон Сорела, с жокей Стоян Янков от гр. София. Сребърното отличие бе за кобилата Симпатика, с ездач Атанас Трайков, а бронзовото остана за кобилата Кали и нейният жокей Цветан Петров, и двамата от с. Априлово.

Изключително оспорвано бе състезанието по надтегляне, което премина в шест категории, определени по теглото на участващите коне – от до 500 кг., до над 900 кг., а тежестта на товара, който трябваше да се изтегли на разстояние от 30 метра за три минути, бе с начална тежест от 1000 кг. и достигна до 2000 кг.

Победител в първата категория стана кон Реал, със собственик Коци Петров, който заслужи грамота, купа, златния медал и паричната премия, следван от кобилата Галя на Малин Гулеков и кон Тарзан на Николай Андреев. Във втората категория – до 600 кг. на състезателните коне, златният медал спечели кон Торо на Николай Андреев от гр. Златица. На второто място на почетната стълбичка се изкачи собственикът на кон Ахтар – Ради Кейбешиев от с. Костандово, а на третото – Ганчо Петришки от с. Поибрене, с кон Кубрат.  

В групата на конете с тегло до 700 кг. първото място зае кон Вихър на Цанко Василев от с. Трудовец, следван от кон Торо на Николай Андреев, и кон Евро на Георги Борисов от с. Малък Искър. При участниците в категорията до 800 кг. имаше само два състезателни коня – Лорд и Вихър, като успехът бе за стопанина на първия Калин Пешев. Според регламента на надтеглянето, победителят в по-ниската група имаше право да участва в надпреварата и в по-горната група. Така Лорд спечели още едно отличие – този път бронзов медал и купа в категорията до 900 кг, където победител стана кон Турбо на Николай Христов, а на второто място се нареди кон Бютифъл на Радослав Христов.

Много оспорвано бе надтеглянето при тежковозите над 900 кг., където състезателите бяха трима, при три дотоварвания на шейната, с начална тежест от 1500 кг. Кон Макс на Генади Величков измина с тежест от 2000 кг. 29.30 м., като само 70 см. не му достигнаха да преодолее цялото разстояние за определените 3 минути. На второ място се нареди кон Арнолд на Николай Пеев, изминал 15.95 м., а трети остана победителят от предходната категория – кон Турбо, преодолял със същата тежест 8.60 м.

Купите, медалите, грамотите и паричните премии на призьорите връчи председателят на Общински съвет – Челопеч инж. Николай Николов, който и откри празника на конния спорт сутринта преди провеждането на кушиите. Състезанията завършиха малко преди 18 часа при много добра организация и стриктно спазване на регламента. За удари върху благородните животни няколко участници бяха декласирани. Някои от благородните животни гордо дефилираха пред десетките зрители, предизвикващи тяхното възхищение с осанката си и впечатляващо поведение пред публиката. Преди закриване на надпреварата Екатерина Дончева обяви, че следващата надпревара от този спорт ще е на 6 април в гр. Златица.     

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031