МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 23 март в местността „Маята“ край село Челопеч се проведоха традиционните състезания по надпрепусквания и теглене на тежък товар с коне, посветени на народния и християнски празник Тодоровден, който бе седмица преди това. Надпреварата, организирана от общинската администрация, привлече множество зрители в хубавото време, които в продължение на повече от осем часа наблюдаваха изявите на жокеите и възможностите на тежковозите в няколко категории.

Екатерина Дончева от сп. „Езда“, която бе водеща на празника на конния спорт, сподели за в. „Регион“, че състезанието е преминало прекрасно, при многобройна публика, а рекорд на участващите коне и техните стопани е била категорията до 600 кг. на благородните животни, в която на стартовата линия застанаха 17 коне. Показани са възможностите на добре подготвени животни, впечатлили познавачите на този вид надпревари от Средногорието и страната, дошли специално да наблюдават кушиите и надтеглянията в с. Челопеч. Конете са от елитни породи, подходящи за стопанска дейност и за състезания за тежковози, което те са доказали превъзходно, заяви г-жа Дончева.

В двете състезания се включиха участници от с. Челопеч, гр. Златица, с. Априлово, с. Костандово, с. Поибрене, гр. София и др., а съдия на надпрепускването бе Делян Джунев.   

 

Най-напред на Тодоровден в с. Челопеч изява имаха жокеите, които се състезаваха на кушията в две категории – малки и големи коне. В първата състезателите бяха трима, като най-бързо на финала пристигна кон Гари, с ездач Михаил Янков, следван от кон Бойко на Любомир Вълков и кон Бойкот на Петър Ивтиминов. При големите коне се проведоха две кушии, а участниците бяха седем. Златният медал, купата и паричната премия заслужи кон Сорела, с жокей Стоян Янков от гр. София. Сребърното отличие бе за кобилата Симпатика, с ездач Атанас Трайков, а бронзовото остана за кобилата Кали и нейният жокей Цветан Петров, и двамата от с. Априлово.

Изключително оспорвано бе състезанието по надтегляне, което премина в шест категории, определени по теглото на участващите коне – от до 500 кг., до над 900 кг., а тежестта на товара, който трябваше да се изтегли на разстояние от 30 метра за три минути, бе с начална тежест от 1000 кг. и достигна до 2000 кг.

Победител в първата категория стана кон Реал, със собственик Коци Петров, който заслужи грамота, купа, златния медал и паричната премия, следван от кобилата Галя на Малин Гулеков и кон Тарзан на Николай Андреев. Във втората категория – до 600 кг. на състезателните коне, златният медал спечели кон Торо на Николай Андреев от гр. Златица. На второто място на почетната стълбичка се изкачи собственикът на кон Ахтар – Ради Кейбешиев от с. Костандово, а на третото – Ганчо Петришки от с. Поибрене, с кон Кубрат.  

В групата на конете с тегло до 700 кг. първото място зае кон Вихър на Цанко Василев от с. Трудовец, следван от кон Торо на Николай Андреев, и кон Евро на Георги Борисов от с. Малък Искър. При участниците в категорията до 800 кг. имаше само два състезателни коня – Лорд и Вихър, като успехът бе за стопанина на първия Калин Пешев. Според регламента на надтеглянето, победителят в по-ниската група имаше право да участва в надпреварата и в по-горната група. Така Лорд спечели още едно отличие – този път бронзов медал и купа в категорията до 900 кг, където победител стана кон Турбо на Николай Христов, а на второто място се нареди кон Бютифъл на Радослав Христов.

Много оспорвано бе надтеглянето при тежковозите над 900 кг., където състезателите бяха трима, при три дотоварвания на шейната, с начална тежест от 1500 кг. Кон Макс на Генади Величков измина с тежест от 2000 кг. 29.30 м., като само 70 см. не му достигнаха да преодолее цялото разстояние за определените 3 минути. На второ място се нареди кон Арнолд на Николай Пеев, изминал 15.95 м., а трети остана победителят от предходната категория – кон Турбо, преодолял със същата тежест 8.60 м.

Купите, медалите, грамотите и паричните премии на призьорите връчи председателят на Общински съвет – Челопеч инж. Николай Николов, който и откри празника на конния спорт сутринта преди провеждането на кушиите. Състезанията завършиха малко преди 18 часа при много добра организация и стриктно спазване на регламента. За удари върху благородните животни няколко участници бяха декласирани. Някои от благородните животни гордо дефилираха пред десетките зрители, предизвикващи тяхното възхищение с осанката си и впечатляващо поведение пред публиката. Преди закриване на надпреварата Екатерина Дончева обяви, че следващата надпревара от този спорт ще е на 6 април в гр. Златица.     

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031