МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

В края на месец март пирдопският културист Ненко Андреев завоюва впечатляваща победа в своя спорт. На 29 март той спечели шампионската титла в дисциплината „Мъжка физика“, категория „Мъже“ до 173 см. ръст на състезателите, на престижния турнир, провеждан всяка година в столицата на Обединените арабски емирства – Дубай. В същата надпревара, но при младежите, той е втори. Успехът му е още значим като се има предвид, че е бил единственият българин и европеец, участвал на това първенство.

В състезанието, в което стана шампион, били общо 23-ма мъже, разказа Ненко Андреев. В страната, както е известно, има строги правила и изисквания, и почти винаги се игнорирали представителите на други страни, извън халифата. Още като тръгвал от България негови познати, треньори и колеги спортисти го предупреждавали за трудностите, които му предстоят за преодоляване на местните нрави, но това не спряло шампиона.

 

На турнира участвал в четири елиминационни кръга, като до финала достигнали само шестима от претендентите за първото място. А след обявяване на резултатите, се оказало, че Ненко е със седем точки повече от класирания на второ място, което в този спорт е много. Показателно за отношението на домакините към представителите на други нации, е било обявяването на побезителите и връчването на отличията. Емирът, който награждавал най-добрите културисти в неговата категория, когато му подал купата, не вдигнал ръката на българина, както се полага при подобен триумф. И това повлияло на класирането на Ненко Андреев в състезанието за най-престижната купа – тази на шампионите. От шестимата участници съдиите отредили на пирдопчанина… четвъртото място, независимо, че преди това спечелил безапелационно първото при мъжете.

Иначе, турнирът преминал при отлична организация и доказал класата си на един от най-посещаваните, мащабни и престижни състезания в културизма – във всичките му групи и категории участвали повече от 300 спортисти, разказа шампионът. Пред него още тази седмица предстои друго не по-малко важно състезание – на 6 април в Гърция ще се състои турнир, на който Ненко Андреев ще преследва потвърждаване на успеха си и още по-добро класиране – завоюване на „Прокарта“ на федерацията, в която той се състезава. След него ще има участия и на турнири във Франция, Малта и Сърбия, на които също очаква и се надява достойно да представи България и родния Пирдоп.

Ненко Андреев е признателен на семейството си и на всички, които са му помогнали и насърчавали да се представи отлично на турнира в Дубай. Благодарен е и на хората, които го поздравили за успеха, както от града, така и от страната. И гарантира, че ще продължи да ги радва с постиженията си в любимия спорт.

     

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031