МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Стана европейска шампионка по бразилско джу-джицу в Рим

 

Една от най-добрите български състезателки по бразилско джу-джицу, Виолета Ангелова, спечели златен медал на ежегодния международен турнир Rome Spring Open. Турнирът е един от най-силните в Топ 5 на Европа и на този елитен форум  премериха сили над 1000 участници.

Състезателката на Спортен клуб „Гринго“ – София Виолета Ангелова спечели златото в лека категория (сини колани) при дамите. Тя е от Мирково,  родена е в семейство на спортисти, омъжена е, има двама сина. Баща й Сокол дълги години играе в местния футболен отбор, а майка й Димитрина е завършила спортно училище и все още поддържа спортната си форма. Като треньор Димитрина Стефанова създава първия джудо клуб в Мирково, в който спортните си кариери започват Гергана Вацова, Виолета и Надежда Соколови, Венцислав Коленцов и други. В годините те печелят много престижни награди както в България, така и в чужбина и представят страната ни на балкански и европейски турнири, където печелят призови места.  

 

На майка си  Виолета дължи спортната си кариера като джудистка и самбистка. В Рим постига успехи в две срещи. В първата надделява над Патриша Сала от „Академия Карма“, а след това побеждава и представителката от световно известният клуб по бразилско джу-джицу „Frontline Academy“ Марит Габриелсен. И в двата случая българката надделява над противничките си чрез задушаващи техники за по-малко от минута. Турнирът се проведе под егидата на международната федерация по бразилско джу-джицу (IBJJF).   

А ето какво сподели Виолета: „Състезанието беше тежко, поради големите очаквания. Обичайно ходя на състезания, за да се забавлявам. Позволявам си да експериментирам, пък резултатът не е толкова важен. Сега обаче бях поискала и ми беше дадено спонсорство да участвам. След като в последният момент разбрах, че ще бъда сама, нямаше връщане назад. Това е другият фактор, който направи съсетзанието трудно. Трудно беше да правя всичко сама. За първи път се явявах на такъв формат на състезание.

Костваше ми много притеснения и енергия да стигна до татамито. Там се оказа твърде лесно. Нямах никакви трудности, но не защото опонентките не бяха достатъчно добри, напротив, едната дори беше представителка на клуб, в който се готвят само шампиони, а просто защото знаех, че за да победя, трябва аз да водя играта. Играх много прецизно, бях много концентрирана, във всеки един момент знаех в каква позиция се намирам и съответно ако я променя, докъде ще ме доведе това.

Не дадох нито една точка, нито авантаж. Взех си срещите с пълно превъзходство. Задуших и двете опонентки с пристягания с реверите. Играх две срещи. В най-лошия сценарий, щяха да са 3. Но колкото и мачове още да се наложеше да играя, всички щяха да завършат с подобен резултат. Беше ми ден и ми вървеше. Първоначално се бях записала в категорията 30 - 35 годишни жени, но до последно нямаше записани други състезателки. Предложиха ми да ми дадат златния медал и да играя след това в абсолютна категория (всички медалисти от всички теглови категории се състезават за титлата абсолютен шампион), но отказах и се записах при жените.

Срещите ми продължиха по по-малко от минута. След като се прибрах, треньорите ми ме изненадаха с новината, че са ме поканили в националния отбор. Все още не съм решила дали да им приема поканата, но съм щастлива, че най-после „без връзки“ и „пробутване“ (какъвто беше негативният ми опит с джудото и самбото) някой ме е забелязал и потърсил. Подведоха ме, четова е Европейското първенство, заради, което се и хвърлих толкова стремглаво. Европейското първенство евентуално предстои. Ще видим какви са датите и дали ще мога да го синхронизирам с работата и семействоето.” 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031