МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Спортна зала „Гроздан Шентов“ на АТПГ – Златица в неделя 14 април, бе домакин за шести път на традиционния пролетен турнир по спортни танци „Средногорието танцува“. Празникът на стандартните и латино танците бе под патронажа на кмета на Община Златица инж. Магдалена Иванова и се проведе с подкрепата на „Аурубис България“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“. Главни организатори на турнира, който за втора година бе и международен, бяха изпълнителният директор на Клуб по спортни танци „София Данс“ Иван Терзиев и неговият колега – ръководителят на Клуб „Средногорие Данс“ – Златица Стойчо Соколов.

Пред многобройната публика от почитатели на този спорт и родители на изпълнителите, своето майсторство в танците изявиха над тридесет танцови двойки – начинаещи и напреднали, разпределени на няколко категории по своята възраст – до 7 години, до 9, до 11, до 13 и над 13 години и от клубове от цялата страна и гости от клуб „Динамик“, гр. Куманово, Република Северна Македония. След изпълненията на двойките в дисциплината „Комби“ при най-малките и начинаещи танцьори – до 9 години, златният медал и купата заслужиха Ема Петрова и партньорът й Владимир Владимиров от клуб „Дива Денс“ – София, следвани от Ева Ганчева и Антоан Василев от „Средногорие Данс“ и Рая Бакоева и Алекс Борисов от клуб „София Данс“.

 

При двойките до 11 години на първо място журито класира Александра Александрова и Георги Александров от Клуб по спортни танци „Стъпка по стъпка“ – Перник. Със сребърните медали сред шестте двойки, изявили се на дансинга, се окичиха Татяна Македонска и Александър Господинов от клуб „Артефакт“ – Плевен, а бронзовите спечелиха Елена Цанева и Атанас Делчев от клуб „Проданс“ – София. В тази възрастова група на четвърто и пето място са домакините от клуб „Средногорие Данс“ Виктория Велкова и Васил Славчев, и Елеонора Нанкова и Павел Георгиев.

В латино танците до 9 години златото и купата спечелиха Денислава Димитрова и Тонислав Трифонов от клуб „Харизма“ – Враца, които завоюваха първото място и в дисциплината „Стандартни танци“. В същите две дисциплини в групата до 11 години победители станаха Виктория Георгиева и Антон Анев от клуб „Проданс“ – София. В категорията до 13 години златните медали и купите за шампион на турнира „Средногорието танцува 2019“ бяха за Анжелика Кръстева и Матьо Кръстев от „София Данс“.

При най-големите – над 13 години, в латино танците  победител е двойката Надежда Велкова и Павел Трифонов от „София Данс“, следвани на второто място от Никол Александрова и Филип Тамбуев от клуб „Средногорие Данс“ – Златица, а бронзовите отличия спечелиха Татяна Мечинова и Борислав Гребенаров от „Дива Данс“ – София. При стандартните танци златните медали заслужи същата двойка, а сребърните медали завоюваха Татяна Мечинова и Борислав Гребенаров, а бронзовите Ивон Комитова и Антон Милев от „Средногорие Данс“.    

В следобедните часове на деня на дансинга в залата уменията си в различните видове спортни и латино танци показаха соло момичета в категориите до 7 години, до 9, до 11 и над 11 години. Пред публиката с демонстративни изпълнения се представиха двойките Станислав Шутилов и Памела Маринова, и Владислав Божилов и Надя Илиева, шампиони от различни първенства и турнири у нас и в чужбина от клубовете „София Данс“ и „Средногорие Данс“.

Изпълнителният директор на Клуб по спортни танци „София Данс“ Иван Терзиев изрази удовлетворението си от участието на много танцови двойки и индивидуални изпълнители. Г-н Терзиев отправи благодарности към общинското ръководство на Златица и инж. Магдалена Иванова, както и на „Аурубис България“ и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ за подкрепата на турнира, което правят всяка година. Радващо е и има видимо израстване на танцовите умения на двойките и индивидуалните изпълнители, като особено забележимо е това на състезателите от Средногорието. Техните изяви популяризират този красив и привличащ все повече деца спорт, каза Иван Терзиев.        

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031