МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

В събота – 4 май, тимът на ФК „Пирдоп“ изиграха домакинския си мач срещу състава на ФК „Бенковски“ – Костенец на стадиона в с. Мирково. Малкото публика стана свидетел на твърда игра, два червени картона, седем жълти, опит за разправа със съдията и множество неадекватни отсъждания на реферите.

Началото на двубоя, който противопостави един срещу друг предпоследния срещу втория в класирането на Зона „Изток“ на Областната футболна група, не предвещаваше подобна развръзка. Двата тима около двадесет минути играха в добро темпо, а първото по-сериозно положение за отбелязване на гол бе в полза на домакините. До средата на полувремето пирдопчани имаха превес и изпълниха три ъглови удари, срещу нито един за гостите. Съдията Мартин Миладинов от София, обаче се превърна в главно действащо лице на терена и от резервната скамейка на ФК „Пирдоп“ не без основание го обвиняваха гласно и пред дежурния делегат на Областния футболен съюз в „подпиране“ на състава на „Костенец“. Неадекватен в някои от отсъжданията бе и помощникът му от близката на трибуните страна на терена.

 

Така се стигна до комичната, но и във вреда на пирдопчани 25-та минута от мача. Страничният съдията, в стремежа си да бъде на една линия с последните защитници на ФК „Пирдоп“, бягайки да настигне състезателите на терена, изпусна флагчето си от дръжката му. Но вместо да наблюдава играта, се върна да си го вземе, и така не видя явната засада на нападател на гостите. Той пък се възползва от пропуснатото отсъждане нарушението на правилата, напредна в полето на домакините и с лекота преодоля вратаря Теодор Михов, отбелязвайки за 0 : 1. Още преди това да се случи пирдопчани на терена, резервните футболисти и публиката, протестираха за неотсъдената засада, но без резултат – голът бе признат.

Ситуацията и явното ощетяване на отбора изнерви състезателите на ФК „Пирдоп“. Въпреки това Теодор Михов в 30-та минута спаси вратата си от второ попадение. Три минути по-късно, обаче, вратарят се подаде на емоцията и получи директен червен картон. Той стана при едно нарушение в полето на домакините от състезател на гостите, който излишно разкара топката и не позволи на стража да изпълни бързо свободния удар. Михов се запъти към него да му иска обяснения и му нанесе удар с крак. Действията си той обясни по-късно, че се спънал в играча на „Костенец“, което от съдията бе прието като нарушение без топка и бе изгонен.

Разправията около показването на червения картон продължи няколко минути, като се стигна и до разправа с рефера от страна на Теодор Михов, който изрита съдията. Дежурният делегат на мача и играчи от домакините влязоха в дискусия, да бъде ли прекратен двубоят при демонстрираното неадекватно съдийство, но след няколко минути разправии на терена и извън него, срещата бе продължена, като домакините останаха с десет души на терена. А вместо изгонения титуляр, на вратата на ФК „Пирдоп“ застана № 14 – Цветан Цанов.

През второто полувреме неадекватните отсъждания на съдийската бригада от столицата продължиха. В 49-та минута страничният рефер от близката до трибуните страна на терена отново изпусна флагчето си от дръжката му, но този път това се размина без вреди за домакините. Гостите станаха по-настойчиви и пренесоха играта по-трайно в полето на домакините. В 51-та минута футболисти на „Костенец“ се оказаха зад защитата на ФК „Пирдоп“ и с мощни удари на два пъти се опитаха да отбележат гол. С ефектни спасявания Цветан Цанов спаси вратата си от нови попадения, аплодиран от зрителите и съотборниците си.  

Пирдопчани също имаха своите възможности за изравняване на резултата, но до гол във вратата на гостите така и не се стигна. Съдията Миладинов в някои безобидни ситуации компенсираше домакините, но в повечето от случаите при нарушения толерираше гостите. При няколко фаула не отсъди жълти картони на футболисти от техния отбор, но в 63-та минута, след едно особено грубо влизане в краката на играч на „Костенец“ срещу състезател на ФК „Пирдоп“, нямаше какво друго да направи – показа втори жълт и, съответно, червен картон на № 11 – Йордан Йорданов.

Двата състава завършиха срещата с по десет души, въпреки че грубостите от страна на футболистите от гостуващия тим бяха повече и по-опасни за здравето на състезателите. В 77-та минута от ФК „Пирдоп“ имаха претенции за директен червен картон на играч от Костенец, който атакува с бутонките напред футболист на домакините, но виновният за фаула се отърва само с жълт.

Срещата приключи с минимална загуба на ФК „Пирдоп“ с 0 : 1 и оставане на предпоследното място в групата. 

        

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031