МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Най-добрата българска лекоатлетка при девойките – старша възраст, у нас – Елица Тодорова, стартира успешно новия състезателен сезон на открито. На турнира „Нови звезди“, проведен на базата на Националната спортна академия на 18 май, тя участва в бяганията на 1500 м., съобщи треньорът на пирдопчанката Ваньо Масларски.

Състезателката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ е получила покана от организаторите за надпреварата и тя за пореден път доказа класата си, своя талант на бегач и високите възможности на пистата. Въпреки че, по думите на треньора Ваньо Масларски, тя не е вложила максимума от себе си, съобразявайки се с останалите си противнички, Елица Тодорова с лекота е спечелила първото място и златния медал, изпреварвайки втората атлетка, пристигнала на финала, с около 30 секунди. А за дистанция от 1500 м. това е доста време и разстояние на пистата.

 

Елица направи добър старт, каза г-н Масларски, като пожела на своята възпитаничка в предстоящите и стартове също всичко да бъде наред. Тази събота и неделя, пирдопската състезателка ще участва на националния шампионат за юноши и девойки под 20 години (старша възраст), на който той очаква отново отлично представяне и първи места от Елица Тодорова.

Треньорът сподели, че на 18 май първо състезание от висок ранг и на открито са имали и момичетата от отбора до 14 години. Аника Атанасова, Станислава Проданова и Надежда Асенова са участвали на състезанието по четирибой – 60 м. гладко бягане, 60 м. с препятствия, дълъг скок и 600 м., на стадиона на НСА. Сред повече от 175 атлетки на тяхната възраст те са се класирали в средата на голямата група, а най-малка от всички е била Станислава. Състезанието е било изключително тежко, тъй като е започнало рано сутринта и завършило в късния следобед. Момичетата на Пирдоп са се представили добре, тъй като тяхната подготовка не е насочена към четирибоя, а техни противнички са били ученички в спортни училища и паралелки от страната. Въпреки това те са издържали успешно изпитанието и са показали възходящо развитие в своята подготовка

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031