МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

Атрактивни състезания и крос с елитни състезатели

 

В деня на шегата – 1 април, съвсем наистина в местността „Борова гора“ се състоя традиционният празник на община Пирдоп „Да посрещнем заедно пролетта“. Той  премина при чудесно време, добра организация и много участници от всички възрастови групи – от деца, до ветерани.

Празникът бе открит от кмета Ангел Геров, който поздрави пирдопчани и гостите на проявата със установената вече традиция, представи и гостите – изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт и изпълнителният директор на Индустриален клъстер „Средногорие“ инж. Николай Минков. Г-н Геров пожела на участниците в спортните състезания победа, а на всички останали – хубав и весел пролетен празник. Приветствие към присъстващите на български език отправи и г-н Тим Курт, който също отправи пожелания към състезателите в различните игри и дисциплини успех. Двамата с кмета Ангел Геров търкулнаха, както е по българския обичай, голяма питка на поляната, за да е спорна занапред годината, а първата, която се докосна до нея след това, бе шестмесечната Ния Теодорова Колева, придържана от баба си.

Пролетният празник на община Пирдоп продължи с първите от поредицата състезания, които бяха подготвили за забавление на многото присъстващи организаторите. Под ръководството на спортния педагог Теодор Колев най-напред показаха уменията си и хъс за победа бягащите в чували, които трябваше да изминат по този начин определено разстояние. Последва бягане на дистанция от 60 м. за деца, спечелена при момичетата от Петя Илкова, а при момчетата от Петър Атанасов и двамата от Спортен клуб „Средногорски атлет“, с треньор Ваньо Масларски.

Много оспорвано протече силовата дисциплина теглене на въже, в която участваха четири ученически отбора и три на възрастни. След няколко тура, при младежите победи сборният тим на 9 б клас от СУ „Саво Савов“, а подреждането при големите оглави отборът на ветераните от с. Мирково, воден от капитана си инж. Иван Велин. Второто място заслужи тимът на Мартин Дамянов, в който взе участие и кметът Ангел Геров, а трети остана отборът на Стоян Стоянов. За всички състезатели имаше за награди лакомства, за да се подкрепят след изразходваните физически сили и емоции.

В крос „Кънтри“ се включиха няколко отбора – „Средногорски атлет“ – Пирдоп, „Стоян Николов“ – Златица, „Локомотив Никола Карапетров“ – София и Спортен клуб „Цвети Кирилова“, в който от няколко месеца се подготвя най-добрата атлетка от района Диляна Минкина, една от участничките в бяганията. На дистанцията от 400 м. при момичетата първите три места бяха за представителките на Златица, водени от треньора си Елена Ранчева. Най-напред финалната линия пресече Надежда Асенова, следвана от Лили Ивтимова и Гергана Георгиева. При момчетата най-добър бе Богомил Здравков, второто място завоюва Петър Пеев, а третото – Петър Атанасов.

Момичетата и момчетата, родени 2003 – 2004 г., пробягаха 800 м., като първи от тях бяха Кристина Георгиева от „Локомотив Никола Карапетров“ – София и Николай Радунчев – Пирдоп, изминали състезателното разстояние, съответно за 2:47 мин. и 2:30 минути. При девойките младша възраст победител на дистанцията 1600 м. стана Стефани Стоянова, следвана от Елица Тодорова.   

Без интрига премина бягането при жените на същата дистанция, в което се състезаваха шест дами. С голяма преднина първа финалната линия премина Диляна Минкина, аплодирана от зрителите, наблюдаващи надпреварата, сред които бяха Тим Курт, инж. Николай Минков и кметът на община Пирдоп Ангел Геров. Втора стана известната лекоатлретка Даниела Йорданова, притежателка на 13 рекорда на средни и дълги бягания, пето място на олимпийски игри и на 3 бронзови медала от европейски и световни първенства. Трета в тази група завърши Антония Митева. При мъжете победител е Любомир Дишлянов, също с голяма преднина пред втория Иван Граховски, а трети на финала пристигна Кристиян Герчев.  

По време на кроса, докато състезателите преодоляваха очертаният с ленти маршрут, Теодор Колев организира и забавните игри, в които се включиха множество състезатели. С изключителен интерес от страна на публиката премина и състезанието по канадска борба. В оспорваната надпревара при мъжете надделя Цветелин Вълков, а имаше участия още на девойки и младежи.

За всички участници в спортните и развлекателните дисциплини имаше награди. Медалите на победителите в бяганията, заедно с тениски с името на компанията връчи изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт. За партньорството и оказаната подкрепа в организацията на крос „Кънтри“ и лекоатлетическия клуб в Пирдоп, треньорът Ваньо Масларски удостои с медали г-н Курт и придружаващата го Драга Сапунджиева – Координатор „Социални програми и информационно обслужване“ във фирмата.

Пролетният празник продължи за отзовалите се на поканата на общината с трапези на открито, отмора сред природата в хубавия ден, и още игри и забавления за малки и големи, някои от които бяха взели със себе си и своите домашни любимци. Служители на общината раздаваха чай, приготвен от 100 билки на желаещите да се подкрепят, а ароматът на вкусна скара се разнасяше из цялата поляна и привличаше към походната сергия всички, които не бяха се подсигурили с храна и напитки от вкъщи.      

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031