МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

След успеха си на Крос „Кънтри“ на пролетния празник в гр. Пирдоп на 1 април, на следващия ден лекоатлетката Диляна Минкина постигна още един висок резултат във възходящата си кариера на български талант в беговите дисциплини. Състезателката участва в маратона в гр. Стара Загора на дистанцията 10 550 м. и спечели безапелационно златния медал, с рекорд на трасето, спирайки хронометрите на 38:31 мин.

От няколко месеца 20-годишната пирдопчанка и вече студентка в УНСС, се подготвя в Спортен клуб по лека атлетика „Цвети Кирилова“ – София. Нейната треньорка – Цветелина Кирилова, сподели специално за в. „Регион“, че подготовката на възпитаничката й в момента протича нормално, а най-важното е било да се съчетае тренировъчният процес със заниманията й във висшето учебно заведение. В столицата разстоянията са огромни, каза г-жа Кирилова, и през първите два-три месеца е трябвало да се положат доста усилия от Диляна Минкина, за да може да се справя и с двете си задачи. А едни от трудностите, които тя успешно е преодоляла, е напрежението в големия град и новото учебно заведение.

Лекоатлетката е здрава, тренира пълноценно, без да се форсира подготвителния й процес, защото нещата трябва да се случват постепенно. „Това лято не бива да се очакват от нея супер резултати, защото подхождаме последователно, стремим се редовното й обучение като студентка да се съчетава правилно с работата й по време на тренировките и на пистата. Надявам се през втората си година в УНСС тя да премине на индивидуален учебен план, за да може да засилим професионалната й подготовка и участия в състезания.

Конкуренцията при жените е убийствена и няма нищо общо с тази при девойките старша възраст. Там самото израстване на девойките играе ролята на допинг и те дават много високи резултати. А при жените промяната оказва своето влияние, но за около година това отминава и се влиза така да се каже „в релси“. Мисля, че успяхме да постигнем заедно желаното за момента, защото не се познавахме добре и трябваше да мине време докато започнем да работим на пълни натоварвания за изграждане на всички качества, необходими на един атлет – бързина, издръжливост, усъвършенстване на техниката. Наложи се да направим две – три стъпки назад, за да отскокнем напред. И сега сме в период, през който трябва да преминем – ще бързаме бавно.“

На Диляна Минкина това лято предстоят републикански и балкански първенства, а целта й ще бъде да покрие норматива за жени до 23 години за предстоящия Европейски шампионат. Треньорът й Цветелина Кирилова обясни, че желанието и на двете е да има повече системни тренировки, но се налага да се съобразяват и с ангажиментите на атлетката като студент. На няколко пъти вече тя е успяла да покаже по време на подготовката си, че се развива устойчиво и с перспектива. Проведени са разговори с ръководството на УНСС, което дало уверения, че състезателката ще може да участва в подготвителни лагери и състезания. В резултат на проявеното разбиране и положително отношение към нейните отговорности и като спортист, нещата ще се случат, каза Цветелина Кирилова.   

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031