МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

 

На 22 април Национален клуб „Българско гонче“, със съдействието на Ловно-рибарско сдружение „Средногорие“ и спонсори, организира специализирана екстериорна изложба за ловни кучета и техните стопани, членуващи в организацията.

Секретарят на Национален клуб „Българско гонче“ – Димо Рашков от с. Душанци, сподели, че всяка година през месец април на различни места в страната се организират такива изложби. През 2017 г. за център на проявата е избрано Душанци, главно по две причини – над двадесет са българските гончета, собственици на жители на селото и членове на местната ловна дружинка, а по географско разположение селището е почти в центъра на България. Това привлече и изключително много собственици – представените ловни кучета бяха близо 90 – най-много от досега провежданите изложби.

Записването за изява в ринга – специално ограденото място на площада в селото, започна в 8 часа сутринта и продължи почти един час. А откриването на проявата стана в присъствието на кмета на с. Душанци Валентин Петров. Самата изложба продължи до късния следобед с разходка на ловните кучета в различните категории пред авторитетното жури от Национален клуб „Българско гонче“ към Българска републиканска федерация по кинология – Георги Узунов от Брезник, д-р Делчо Кочанков от Пазарджик – основател и председател на клуба, и гост-съдия Сълко Литов от гр. Карлово.   

 

За медалите за първото място и специалните купи се състезаваха кучета от клас „Бебе“ (от 3 до 6 месеца), клас „Млади“ (от 6 до 9 месеца) мъжки и женски, клас „Открит“ (над 9 месеца), до ветерани, които са на възраст над 8 години. В клас „Работен“ за първото място се състезаваха гончета, които са издържали изпит за вродени качества, поясни Димо Рашков. Това са ловни кучета, които са проверени в реална обстановка в гора на определена площ с наличие на дивеч – диво прасе. И оценката се дава според това,  как то се справя с намирането и следването на дирята, както и по други умения. Това е най-високият клас от всяка изложба, поясни той.

Специализираната изложба „Българско гонче“ се проведе с участието на шампиони от предишни такива прояви, с първи места от международни изложби. Четири от представените ловни кучета са носители на приза „Шампион“, което показа доста високото ниво на проявата и интереса, който предизвика сред стопаните им.    

По време на изложбата за кратко на представянето на гончетата бе председателят на Ловно-рибарско сдружение „Средногорие“ Дамян Ненов, а през целия ден в помощ на организаторите бе Верка Николова от сдружението. За всяка от категориите бяха раздадени купи и медали, нашийници, за шампионите имаше и пакети с висококалорични  храни за кучета. В клас „Работен“ титлата „Шампион“ заслужи кучето Арна на Васил Гюров, което бе на 3 години и половина. На второ място се нареди седемгодишната Жана на Димитър Димитров, а на трето – шестгодишната Райна на Мюмюн Исмаилов.

Изключително оспорвана бе изявата на българските гончета за определяне на носителя на голямата купа „Шампион“. Спечели я тригодишната Рая на Даниел Тинков от гр. Пирдоп. Купата за гонче на село Душанци спечели Тодор Рашков със своето куче Бранко. Наградата му – купа, медал и пакет храни връчи председателят на ловно-рибарската дружинка в селото.

При младите водачи до 13 години златният медал и купата завоюва шестгодишната Карина от гр. Плевен, със своя приятел кучето Роналдо. Награда за водачи на гончета от 13 до 18 години не бе присъдена, тъй като състезатели за този клас на изложбата не се записаха. Раздадени бяха общо шестнадесет купи и медали на победителите във всички класове. Накрая на проявата д-р Делчо Кочанков благодари на домакините и участвалите в изложбата собственици на български гончета за отличната организация и високите оценки на представените ловни кучета. Шампионът на изложбата – Рая на Даниел Тинков, заслужи и правото да се представи на състезанието в Асеновград, което ще се проведе през месец май.          

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031