МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“. Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България. Прочети още...
   |   

 

На 21 и 22 април в зала „Триадица“ гр. София се проведе първият кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене и пътна безопасност по правилата на ФИА за деца от 10 до 12 години.

И ако някои се пита какво е това приложно колоездене – отговорът е: учи децата от най-малка възраст на правилата за движение по пътищата съчетано с усъвършенстването на уменията при карането на велосипед, каза водачът на групата Сашка Вътева от общинската администрация.

Състезанието преминава в няколко кръга – решаване на индивидуален тест по Закона за движение по пътищата, майсторско управление на велосипед по технически пътеки, изпит по даване на първа долекарска помощ на пострадали и  решаване отборно на теоретични задачи по ЗДП. 

 

В шампионата взеха участие утвърдените вече с години отбори от Берковица, Първомай, Пирдоп, Силистра и община Челопеч, както и три софийски училища. Челопеч се представи с два отбора, ръководени от Георги Гочев, учител в основното училище.

Първият ден  започна с тест, от който биха се затруднили дори опитни шофьори. Те трябваше да решават въпросник, съставен от 20 задачи с казуси от Закона за движение по пътищата. Очаквано, най-много зрителски аплодисменти имаше при демонстрацията на майсторство при карането на  велосипед, подредени в четири технически пътеки. Отстрани може и да изглежда лесно, но тази част от състезанието всъщност е много трудна, защото пред децата има поставени като препятствия сложни елементи, определени в регламента на ФИА.

След оспорвана двудневна надпревара между 26 момичета в индивидуалното класиране първото място заслужи Ива Костова от гр. Силистра с 11 наказателни точки, следвана от Зорница Семерджиева от отбора на община Челопеч с 34 наказателни точки. Третото място и бронзовият медал бе за Нанси Найденова, също от община Челопеч, с 49 наказателни точки. Другите две състезателки общината – Мирела Кривиралчева и Гергана Стоянова, се наредиха, съответно на 10 и 16 място.

При момчета шампион стана Георги Яврийски от Берковица, следван от представителите на Първомай  и Силистра.  От тима на Челопеч Стилян Ангелов е шести, с осем точки повече от заелия трето място, Борислав Калайджиев е осми, Антон Владов – десети, а Пламен Чочев  е четиринадесети. За първа година за отбора се състезават Наско Фотев и Найден Найденов, който се представиха достойно.

В Републиканския шампионат отборен победител стана тимът на Берковица, следван от община Челопеч – I отбор, трети се нареди  отборът на Първомай, а четвърти е II-ят отбор на Челопеч.

В следващите месеци ще има още три кръга на шампионата, за треньора Георги Гочев и възпитаниците  му предстоят  интензивни тренировки  за запазване на призовото класиране в приложното колоездене.

 

 

 

Април 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930