МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“. Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България. Прочети още...
   |   

 

По инициатива на общините Пирдоп и Челопеч, и със съдействието на Българска асоциация „Мини футбол“, в региона предстои учредяване на местна лига „Средногорие“. Предварителната среща по представяне на това намерение стана в залата на община Пирдоп с участието на кмета Ангел Геров, изпълнителния директор Борислав Александров и главния мениджър на асоциацията Пламен Божидаров, Светозар Стоянов от ОбА и представителите на местни тимове, които практикуват този атрактивен спорт, както и на Ненко Георгиев от Пирдоп, голмайстор и състезател в един от отборите от Софийската лига.

Идеята се е зародила през месец юли по време на първия турнир по мини футбол за купата на Община Пирдоп, заяви г-н Геров. Той подкрепил идеята, защото има немалко занимаващи се с този спорт, провеждат се срещи, но липсва, с изключение на два-три пъти в годината, състезателният и конкурентният елемент в тях. Кметът на община Пирдоп е на мнение, че спортните прояви в района на Средногорието са сведени до минимум през последните няколко десетилетия. Затова възложил да се проучи възможността за организиране на първенство и двубои между отбори от района. Светозар Стоянов, със съдействието на Антон Ранчев от Златица се свързал с представители на Българска асоциация „Мини футбол“ и ги поканил на среща.

Разяснения по учредяването на местна лига и провеждането на редовно първенство, направи Борислав Александров. Той изрази надежда, че нещата ще бъдат поставени на принципна основа, като асоциацията ще помогне в професионалната организация на местната лига и провеждането на срещите, след като тя бъде създадена. Г-н Александров заяви, че към БАМФ има национален отбор, който е записал в актива си победи на европейско ниво и защитава достойно авторитета на България. В страната има над 850 отбора по мини футбол, провеждат се два национални турнира, а БАМФ е член на Европейската и Световната асоциации Освен това, има намерения да се изгради и младежки национален отбор посочи той. Така, най-добрите футболисти от Лига „Средногорие“ ще имат шанс да бъдат селектирани в националния отбор на България по мини футбол.

По фактическата организация и спортно-техническата част на местната лига и за провеждането на първенството говори главният мениджър на БАМФ Пламен Божидаров. Той също заяви, че в региона има сериозен интерес за организирането на лига „Средногорие“. Най-подходящото време за нейния старт е 15 – 16 септември, като дотогава трябва да стане записването на отборите, които ще участват в местната лига и тегленето на жребия за двубоите. Преди обаче да се изгради местната лига, любителите на мини футбола в района на Средногорието ще премерят сили в турнир, който ще се проведе между 1 и 3 септември. Записването за участие в него и тегленето на жребия трябва да стане до средата на тази седмица. Първенецът ще участва в Шампионска лига „България“. Респективно, финалистът и класиралият се на трето място отбор, ще участват в Лига „България“ и ще имат възможността да представят района на национално равнище.

Споделено бе, че подходящи терени, отговарящи на изискванията за мини футбол и за провеждане на първенството, има в Пирдоп, с. Челопеч и с. Мирково. Затова домакинството може да бъде на различно място всяка седмица. Предложено бе да се отправят покани за включване в лига „Средногорие“ на отбори и от общините Антон, Копривщица и Златица. От БАМФ ще помогнат с осигуряване на делегат и професионални съдии, ще предоставят и най-подходящите топки за първенството. Уточнено бе, че мачовете ще се играят в неделя. Местните тимове, включили се в лигата, ще заплащат годишен членски внос на Асоциацията. Възнаграждението на делегата, съдиите и медицинския екип ще е грижа на общините. Накрая на сезона ще има награди за отборите класирали се на първите три места, увери кметът Ангел Геров.

Изказване на срещата направи и Ненко Георгиев, който изрази желание да участва в някои от местните тимове, каквато възможност му позволява статутът на БАМФ. Той подчерта, че спортът е изключително популярен в столицата и има много почитатели и над 260 отбора.

Представителите на БАМФ заявиха, че след финалния кръг на местното първенство ще се организира и томбола, като един състезател от региона, след жребий, ще има възможност да посети двубой на емблематичния лондонски стадион „Уембли“ на издръжка на Асоциацията. Пак по тяхно предложение на капитаните на тимовете, записали се в лига „Средногорие“, ще бъдат предоставени безплатни билети за мача на националния отбор на 31 август на стадион „Васил Левски“.

 

 

 

Април 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930