МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Представят района в първенствата по мини футбол

 

На спортната площадка с изкуствено покритие в Пирдоп, на 2 и 3 септември се проведоха срещите за определяне на участниците от региона в първенствата, организирани от Българската асоциация по мини футбол – „Шампионска лига“ и Лига „България“. Жребият за провеждането на двубоите се състоя в общинската администрация на 30 август, а за участие в турнира се записаха девет тима – ФК „Пирдоп“, „Отбора на народа“, „ФК „Каталунците“, „Смяна А“ – Челопеч, „ФК „Средногорец“ – Златица, ФК „Орлин“, ФК „Миро“, „Ветерани Мирково“, ФК „Душанци“. Организатори на турнира бяха Светозар Стоянов от ОбА – Пирдоп и Антон Ранчев от Челопеч.

Предвид нечетния брой на отборите, първият двубой от програмата в събота – 2 септември, бе за влизане в осмицата. Той, обаче,  не се проведе, тъй като ФК „Орлин“ не се яви за срещата и противниците им от „Отбора на народа“ спечелиха служебно с 5 : 0. Втората среща, вече от официалната програма, противопостави „Каталунците“ и ФК „Душанци“, като завърши при резултат 4 : 3. В третия двубой „Ветерани Мирково“ загубиха от „Смяна А“ – Челопеч с 5 : 6 гола, последен за деня мач бе между „Отбор на народа“ и ФК „Пирдоп“. По-опитният тим на Красимир Пастушки поведе още през първото полувреме с 3 : 1 гола и записа успех с 4 : 2 в края на мача.     

 

На 3 септември – неделя, се изиграха полуфиналите, които противопоставиха един срещу друг ФК „Пирдоп“ и „Смяна А“, като символичните домакини надделяха с 6 : 1 и се класираха за финала. Във втората среща ФК „Миро“ победи „Каталунците“ с разгромния резултат 7 : 3. Така мачът за третото място бе между „Смяна А“ и „Каталунците“, като челопечани постигнаха най-изразителната победа на турнира – 9 : 1. Във финала ФК „Пирдоп“ надделя над „ФК „Миро“ с 5 : 1, като двубоят бе достоен завършек на двудневното първенство по мини футбол, предхождащо създаването на Лига „Средногорие“. То бе реферирано от международния съдия Петко Петков от БАМФ, а дежурен статистик през двата дни на проявата бе Ивайло Симеонов.

Първенец на турнира и носител на голямата купа стана отборът на „Пирдоп“. Наградите на най-добрите състезатели и отбори връчиха Светозар Стоянов и Антон Ранчев. Със статуетката за играч на турнира бе отличен Пламен Георгиев, голмайстор е Пламен Минчев, с пет попадения, а най-добър вратар – Петър Мирчев – Комина. 

ФК „Пирдоп“ ще участва в Шампионска лига“, в която са всичките победители от първенства и турнири по мини футбол в страната, а класираните на второ и трето място – ФК „Миро“ и „Смяна А“ – Челопеч, ще представят региона в Лига „България“, също с останалите отбори, заели съответните призови места в тях.   

До 10 септември е записване на тимовете за участие в Лига „Средногорие“, каза Светозар Стоянов. Това е първенство по мини футбол, което ще се провежда на терените в общините Пирдоп и Челопеч, уточни той. Очакванията са в местната лига да се включат десет отбора. Като по-късно ще се тегли жребият и определянето къде и кога да се състоят мачовете.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031