МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

От няколко години турнирът по борба за кадети, носещ името на олимпийския шампион Георги Райков, е в спортния календар на Българската федерация по борба. Община Копривщица е организатор на спортното събитие, което се проведе на 8 септември в двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Надпреварата е за състезатели в класическия стил.

Девет отбора от страната взеха участие в турнира: от София – ЦСКА и „Левски“, Самоков, Михайловград, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Етрополе, Златица. Сред гостите бяха заслужилите треньори Филип Кривиралчев и Бобе Доросиев, Георги Мърков - олимпийски шампион, Павел Павлов  -олимпийски медалист, Емил Манолов – заслужил треньор и медалистите от европейски и световни състезания Петър и Стоян Балови, Любомир Цеков, Димитър Божериков, Илия Василев, съпругата и дъщерите на Георги Райков – Красимира, Петя и Ива. А съдии на турнира бяха Стоян Лазаров, Иван Костадинов и Димчо Димчев, Петър Дойнов,  Иван Ставрев, Тодор Тодоров и  Михаил Ангелов.

 

Кадетите и техните треньори бяха приветствани с „Добре дошли!“ от председателя на ОбС – Копривщица Рашко Христов, който пожела успех на всички в предстоящите преборвания. Заслужилият треньор Бобе Доросиев, който заедно със Стойчо Панчев бяха и координатори на спортното събитие, се обърна към младите спортисти с думите: „На добър час! Ще има победители и победени! Това е борбата!“. Тодор Тодоров от Българската федерация по борба (БФБ) припомни спортните постижения на патрона на турнира. С едноминутно мълчание и ставане на крака бе почетена паметта на олимпийския шампион.

След изиграване на срещите в отделните категории, шампион на турнира при 42-килограмовите състезатели стана Христо Тошев от Пловдив, сребърен медал спечели Сашко Иванов – Монтана, а бронзов - Кристиян Миленков от „Левски“. Наградите връчи голямата дъщеря на Георги Райков – Петя. Евгени Петров спечели златото, а  среброто отиде при Християн Петков, и двамата от отбора на Златица в категория до 46 кг. Те бяха наградени от треньора си Иван Нешков. На победителя Йордан Меджак – „Левски“, в категория 50 кг., Димитър Свизов – Стара Загора и Стефан Ралчев от Златица медалите връчи Светльо Мезенков. Шампион и златен медал в категория 54 кг. стана Илия Мустаков – Пловдив, сребърен медал заслужи Алекси Зашев от Златица, а бронзов – Данаил Пенков – Етрополе. Заслужилият треньор Михаил Ангелов връчи отличията в тази категория.

Състезателите от 58 кг. най-добър бе Рабет Рашид от Пловдив. З.м.с. и вицеолимпийският шампион Стоян Балов награди класиралите се на първите три места в категория 63 кг. Победители бяха излъчени и в категориите 69 кг., 76 кг., и 85 кг. , а медалите на призьорите връчи Ива Райкова – дъщеря на патрона на турнира. В категория до 100 кг. най-добрите кадети бяха наградени от  Бобе Доросиев. За най-техничен състезател бе отличен Марио Алексиев – „Левски“, в категория до 76 кг., а купата му връчи съпругата на Георги Райков – Красимира Райкова. Заслужилият треньор по борба Бобе Доросиев удостои със същата награда най-резултатния състезател в категория до 69 кг. – Петър Горняшки от Самоков.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031