МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

На 16 септември в Спортен комплекс „Хармония“ в с. Челопеч се проведе традиционният турнир по карате, организиран от местния клуб по източни бойни изкуства „Будо“, със сенсей Добрин Иванов, в партньорство с Българската федерация по карате. В състезанията по двете дисциплини – „Ката“ и „Кумите“, участваха близо шестдесет каратеки от клубовете „Френдшип“ – Пирдоп, „Левски“ – София“, „Никон“, „Монтана“, „Калоян“, „Ронин“ и др. Главен съдия на турнира бе Димитър Димитров, а сред реферите бе и сенсей Ресми Бобев – ръководител на клуб „Френдшип“.

Начало на двубоите даде кметът на общината инж. Алекси Кесяков, под чийто патронаж се проведе надпреварата. Същия ден той имаше рожден ден  и от името на клуба – домакин на турнира „Будо“, сенсей Добрин Иванов го удостои с Диплом за защитена степен по Карате-до Шотокан – „Шодан“ и скромен подарък, като изрази благодарност от името на всички каратеки и техните треньори за подкрепата и развитието на бойния спорт.

 

Инж. Алекси Кесяков пожела на състезателите в оспорваните битки на татамито да покажат най-доброто от своите умения в този атрактивен спорт и да победят в тях най-достойните.

В турнира по карате „Челопеч опен 2017“ участваха деца – момичета и момчета, разделени в няколко възрастови групи, за родените през 2005 – 2006 г., 2007 – 2008 г., 2009 – 2010 г., разделени и по височина, старша възраст – от 14 до 16 години, девойки и младежи – от 16 до 18 години, мъже и жени (над 18 години). Двубоите между каратеките бяха много динамични, като срещите при децата от 2007 до 2009 г. продължаваха по една минута, а за тези от 2003 до 2006 г. – по минута и половина.

След финалните срещи на всички възрасти и категории, стана награждаването на победителите. На първо място в дисциплината „Ката“ при момичетата до 2009 – 2010 г., златният медал заслужи Елица Петрова от клуб „Ронин“. На второ място се нареди Ивана Маринова от КИБИ „Френдшип“ – Пирдоп. При момчетата първи е Никола Михайлов от клуб „Никон“, а на трето място на почетната стълбичка се изкачиха Мартин Бобев и Пламен Лещаров – и двамата от „Френдшип“.

При момичетата, родени през 2007 – 2008 г. в тази дисциплина първото място заслужи Камелия Лещарова от „Френшип“, като на трето място, с бронзов медал са нейните съотборнички Деница Тодореова и Кристияна Тодорова. Камелия завоюва още два златни медала – в своята възраст и в дисциплината „Кумите“, както и за отборното класиране, спечелено убедително от представителите на КИБИ „Френдшип“. Тимът има завоювани още няколко златни медала – при момчетата, родени през 2005 – 2006 г., на „Ката“ от Михаил Димитров, както и при мъжете от Любомир Вълев. В тази група трети е състезателят на клуба Любомир Анев.

Домакините от клуб „Будо“ спечелиха също няколко златни медала. Алан Априлов е първи при родените през 2003 – 2004 г. на „Кумите“ и при юношите, а при жените със златния медал се окичи Елена Суарез.

Отборно първият тим на клуб „Френдшип“ спечели купата за първенец на турнира при децата на възраст до 11 години, като в тази група вторият отбор на клуба завоюва бронзовите медали. На второ място е клуб „Калоян“, а с бронзови отличия от „Челопеч опен 2017“ си тръгнаха и каратеките на клуб „Ронин“.

Медалите, грамотите и купите на най-добрите състезатели и отбори връчи Сашка Вътева – директор на Дирекция в Общинска администрация – Челопеч.  

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031