МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

На спортната площадка с изкуствено покритие в гр. Пирдоп на 17 септември след обяд се изиграха първите срещи и бе поставено началото на Лига „Средногорие“ и участието й в държавното първенство, организирано от Българската асоциация по мини футбол. За участие са се записали девет отбора – „Пирдоп“, „Орлин“, „Каталунците“, „Миро“  – Пирдоп, „Душанци“, „Средногорец“ – Златица“, „Църквище“,“Ветерани“ – Мирково и „Смяна А“ – Челопеч, съобщи Светозар Стоянов от Общинската администрация.

 

Всяка седмица – в неделя, ще се провеждат по четири мача, с времетраене от по 25 минути на двете полувремена, като всеки път ще има по един почиващ тим. За тази седмица и началото на първенството, това бе ФК „Църквище“. Съдии на двубоите и дежурен статистик се осигуряват от Българската асоциация по мини футбол. За старта на лигата това бяха международният съдия Петко Петков и статистикът Ивайло Симеонов.

Есенният сезон на местното първенство ще продължи до средата на месец ноември, а през пролетта ще започне отново след задължителната зимна пауза. Срещите ще се играят на терените в гр. Пирдоп и в с. Челопеч на Спортен комплекс „Хармония“. Във Фейсбук вече е създадена страница на БАМФ „Средногорие“ и програмата на двубоите вече е на вниманието на интересуващите се.

В неделя на началото на лигата присъства кметът на община Пирдоп Ангел Геров, който удари първия удар за начало на срещата между тимовете на ФК „Пирдоп“ и ФК „Каталунците“. Г-н Геров поздрави футболистите и изрази задоволството си от създаването на Лига „Средногорие“. Той пожела успех на състезателите, като ги призова да се наслаждават на играта помежду си и да доставят удоволствие на почитателите на най-популярната игра.

Мачът на откриването премина с превъзходството на футболистите на „Пирдоп“, които победиха с 10 : 3, като по три гола във вратата на „Каталунците“ отбелязаха Светозар Стоянов, Цветан Михов и Иван Сивков, а един добави Георги Николов. Вторият двубой бе между „Ветерани“ – Мирково и „Смяна А“, като гостите от Челопеч надделяха с 2 : 3 гола. Третата среща противопостави един срещу друг ФК „Орлин“ и ФК „Душанци“, завършил при резултат 7 : 3. Любопитното е, че и тук има футболисти с по три попадения – Иван Спасов от „Орлин“ и Атанас Кънев от с. Душанци. Последни на терена излязоха ФК „Миро“ и ФК „Средногорец“, а срещата между тях завърши 2 : 0.        

 

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031