МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
В събота – 31 август, на пл. „Тодор Влайков“ в Пирдоп се състоя третото издание на Националния фестивал за народни песни, танци и изкуство „Фолклорница край „Еленско“. Той се организира от читалище „Напредък“ в града, под патронажа на кмета Ангел Геров. Водещ бе известната Галя Асенова, която рецитира стихове от български поети, посветени на Родината. За представянето на съставите, певческите дуети и индивидуалните изпълнители начало даде кметът Ангел Геров, който пожела успех на фолклористите и гарантира, че общината ще подкрепя такива инициативи и традиции, за да се развива българският дух и самобитност, крепили ни през годините. Г-н Геров изрази своето преклонение и уважение към всички самодейци и техните ръководители, които поддържат и продължават наследеното от предците ни, съхранявайки богатата история на нашия народ. Жури в състав проф. д-р Албена Георгиева, проф. Николай Цветков и д-р Петьо Кръстев оценяваха таланта и уменията на участниците. Прочети още...
   |   

За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище

 

По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.  

Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав.

 

Председателят на читалищното настоятелство припомни историята на културната институция от нейното основаване до днес. Той благодари на всички самодейци, които са на сцената и днес, на тези, които са преминали през нея през всичките години, на председателите  и членовете на настоятелствата, читалищните служители. Те не са пестили сили и творчески труд в името на читалищното дело, отбеляза Галитьон Кесяков.

Той отправи благодарности към културните и образователни институции, с които работят в тясно сътрудничество – Дирекция на музеите, СУ „Любен Каравелов“, ДГ „Евлампия Векилова“, на общинското ръководство – Общинска администрация и Общински съвет за подкрепата. И пожела да се продължават традициите и да се умножава приноса към духовната съкровищница на възрожденския град.

Поздравителни слова произнесоха кметът на общината Генчо Герданов, и министърът на културата Боил Банов, които поздрави копривщенци като свои съграждани, председателят на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев. Поздравителни адреси до ръководството на читалището – юбиляр, бяха прочетени от Министерството на културата, председателя на Съюза на народните читалища, от който са получени и почетен знак и грамота за активна читалищна дейност, от директора на Дирекция на музеите Кунка Неделева, от читалища „Христо Смирненски“ – гр. Златица и „Надежда“ – гр. Велико Търново, от името на командването и личния състав на 68-ма бригада „Специални сили“ и нейният командир бригаден генерал Явор Матеев.

Председателят на читалищното настоятелство връчи грамоти на ръководителите на самодейните певчески, танцови и театрални състави – Иванка Личева, ръководител на певческата група „Копришки бисери“ и на групата за стари градски песни „Под липите“, Димитрина Орашъкова – на Танцов клуб „Усмивки“ и Детско танцово-театрален състав „Копривщенски богородички“ и на Мария Димова – ръководител на театралния състав.

След деловата част последва вълнуващ и завладяващ концерт, изнесен от самодейните състави към читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ и театрална формация „Копришки разговорки“, с художествен ръководител  Райна Тотева, посветили постановките си на дарителя Кирил Ф. Палавеев. В концертната програма се включи и младата народна певица от възрожденския град Мария Генова – възпитаничка на копривщенското училище, Националното училище за фолклорни изкуства – гр. Котел и завършила Музикалната академия. Пенка Кунчева, по чиито сценарий се проведе юбилейният концерт, припомни за житейския път и благотворителната дейност на благодетеля. Концертът завърши със стихотворението „Копривщица“ на поета с копривщенски корени Иван Пехливанов и „За многая лета“. Жителите на града за сетен път показаха, че са достойни последователи на своите духовни предци и че носят огъня на народните традиции в душите си.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2019
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30