МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 31 март на кръстовището на улиците „Панайот Хитов“ и „Иван Вазов“ в гр. Пирдоп бе направена символична първа копка на проект „Рехабилитация на улици „Иван Вазов“, „Гео Милев“, Славци“, „Сергей Румянцев“, „Панайот Хитов“, „Манджарин“ и „Стефан Стамболов“, който е по програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Целта е създаване на оптимална жизнена среда, нейното опазване, осигуряването на достъпност и развитие на икономиката и образованието в града. На церемонията, при спазване на изискванията за защита на личното и на околните здраве и безопасност, присъстваха кметът на общината Ангел Геров, зам.-кметовете инж. Иван Щаплев и инж. Мария Шентова, арх. Щеряна Дарданова и инж. Илияна Попова, представители на фирмите за авторски и строителен надзор. А вместо традиционната „първа копка“ за начало на дейностите, кметът Ангел Геров плисна само менче с вода, поставяйки начало на работата по изпълнението на проектното задание. Г-н Геров обясни, че първоначално бюджетът на проекта е бил около 1 млн. евро, но впоследствие е намален на 600 000 евро. Поради това са редуцирани и дейностите, които ще се изпълняват. В първоначалния проект е било заложено и реконструкция на тротоарните пространства. Предвид на това, на седемте улици, някои от които ще бъдат ремонтирани само частично, ще бъдат подменени бордюрите, ревизионните отвори от канализацията за дъждовни води и асфалтовото покритие. Всички разрушени при работата тротоарни пространства, ще бъдат възстановени от изпълнителя. Неминуемо това ще се случи с крайните две плочки до бордюрите, поясни кметът. Впоследствие може да се насочат общински средства или финансиране по друга програма и за подобряване на тротоарите. Прочети още...
   |   

На 9 март се навършиха 35 години от един от най-зловещите случаи в най-новата ни история терористичният акт, извършен на гара Буново. В периода 1984-1987 г. страната ни е разтърсена от серия атентати, извършени от протурски терористи. Най-кървавият от тях е този на гара Буново на 9 март 1985 г., при който загиват седем невинни жертви, между които и две деца. Тогава е взривен бързият влак БургасСофия, като бомбата с часовников механизъм е поставена във вагон за майки с деца.

Взривното устройство е било настроено така, че да се взриви в тунела след гарата, за да бъдат дадени максимален брой жертви. Заради маневра на гара Златица, влакът закъснява  с две минути и бомбата се взривява при навлизането на влака в коловозите на гарата. Спасителните работи започват веднага и продължават цяла нощ. Очевидци на трагедията и близки на загиналите още помнят ужаса.

 

Въпреки дъждовното време на гара Буново се събраха много хора. Официален гост на поклонението пред паметника на майката с детето беше Борис Ячев, заместник-председател на ПП „Национален фронт за спасение на България“ и народен представител от 2014 г.На възпоменателния митинг присъстваха членове и активисти на Коалиция „Обединени патриоти“ в Парламента, на НФСБ и ВМРО, председателят на ОбС – Мирково Петър Грохчев, зам.-кметът на общината Велко Лисев, кметският наместник на с. Буново Николай Точев, авторът на монумента Александър Хайтов, кметове и кметски наместници от съседните селища, много хора от селото и страната.

Водещ на възпоменателния мининг беше Данчо Хаджиев от ТВ СКАТ, а събитието се отразяваше от екип на телевизията, от БНТ, Нова телевизия и от местните медии. В своето изявление Борис Ячев подчерта, че извършеното престъпление е едно от най-безчовечните и зловещи престъпления, защото съзнателно е насочено срещу най-беззащитните и неподозиращи жертви - майките с деца, самите децата и възрастните хора. Той посочи, че равносметката от терористичните актова у нас за четирите години е 86 ранени и 11 жертви. И призова всички българи да не забравят извършените злодеяния, както и да бъдат бдителни.

Паметта на невинно загиналите при атентата на гара Буново беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.  Венци и цветя на монумента бяха поднесени от Община Мирково, ВМРО, НФСБ и много граждани.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930