МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

На 31 март на кръстовището на улиците „Панайот Хитов“ и „Иван Вазов“ в гр. Пирдоп бе направена символична първа копка на проект „Рехабилитация на улици „Иван Вазов“, „Гео Милев“, Славци“, „Сергей Румянцев“, „Панайот Хитов“, „Манджарин“ и „Стефан Стамболов“, който е по програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Целта е създаване на оптимална жизнена среда, нейното опазване, осигуряването на достъпност и развитие на икономиката и образованието в града.

На церемонията, при спазване на изискванията за защита на личното и на околните здраве и безопасност, присъстваха кметът на общината Ангел Геров, зам.-кметовете инж. Иван Щаплев и инж. Мария Шентова, арх. Щеряна Дарданова и инж. Илияна Попова, представители на фирмите за авторски и строителен надзор. А вместо традиционната „първа копка“ за начало на дейностите, кметът Ангел Геров плисна само менче с вода, поставяйки начало на работата по изпълнението на проектното задание.

Г-н Геров обясни, че първоначално бюджетът на проекта е бил около 1 млн. евро, но впоследствие е намален на 600 000 евро. Поради това са редуцирани и дейностите, които ще се изпълняват. В първоначалния проект е било заложено и реконструкция на тротоарните пространства. Предвид на това, на седемте улици, някои от които ще бъдат ремонтирани само частично, ще бъдат подменени бордюрите, ревизионните отвори от канализацията за дъждовни води и асфалтовото покритие. Всички разрушени при работата тротоарни пространства, ще бъдат възстановени от изпълнителя. Неминуемо това ще се случи с крайните две плочки до бордюрите, поясни кметът. Впоследствие може да се насочат общински средства или финансиране по друга програма и за подобряване на тротоарите.

 

Работата ще започне в близките една-две седмици, след като се подобрят природните условия, увери представителката на фирмата-изпълнител. Общо ще бъдат рехабилитирани 3 километра от уличната мрежа на гр. Пирдоп.

Най-дългата улица е „Иван Вазов“, а най-късият участък е от ул. „Панайот Хитов“, каза кметът Ангел Геров. По улица „Славци“ ще се работи само по едното платно от ул. Стефан Стамболов“ до моста на ул. „Цар Освободител“. Проектът е насочен към онези улици от града, на които е извършена подмяна на водопроводната и канализационната мрежа в периода 2005 – 2007 г. и вече е изтекъл мониторинговият срок, добави той. Едно от изискванията на финансиращите органи е, общината да подпише декларация, че в продължение на седем години няма да се нарушава положената асфалтова настилка. Поради тази условия в проекта не са включени улици, които са в изключително тежко състояние от честите аварии на етернитовите тръби на водопровода. Задължително е те да бъдат подменени и едва тогава да се предприемат действия за рехабилитация на асфалтовата настилка. Още не е изтекъл мониторингът на водния проект, реализиран в периода 2012 – 2015 г. Затова на улици, които имат подменени водопроводни и канализационни мрежи, не могат да се правят подобрения, независимо, че имат нужда от такива. Местната власт няма право да извършва такива дейности, с европейски средства, заяви г-н кметът. Той посочи, че това е едно от изискванията на програмата и на консултантите по проекта, като допълни, че на общината може да бъдат наложени санкции, ако си позволи такива ремонти.

Стойността на строително-ремонтните дейности е 1 126 755.46 лв., като европейското съфинансиране е 957 742.14 лв., а националното – 169 013.32 лв. Срокът за изпълнението им е три години, и започна от 8 май т. г., като се предвижда проектът да бъде завършен за 360 дни, с крайната дата за предаване на обекта 8 май 2022 г. Работата по проекта ще започне поетапно – на една от улиците, за да не се затварят всички останали с техника и материали. Ако времето позволи и има възможност, ще се насочат усилия на няколко места, увери представителката на фирмата, спечелила обществената поръчка.  

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930