МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

След черноморският курорт Несебър и възрожденският град Копривщица, от 13 до 15 октомври община Челопеч бе домакин на третото издание на Международен Офроуд тур. „Изключително сме благодарни на общината и кмета инж. Алекси Кесяков, че приюти тази оспорвана надпревара, за много гостоприемното ни приемане и създадените отлични условия за провеждането му. Освен това, планините тук ни предоставиха уникални терени, което позволи на майсторите на волана и техните навигатори да покажат най-доброто от себе си, по време на трите дни на различни трасета.“ - каза Теодора Велева от фирма „Вивент“ – българският лицензиран организатор за провеждането на състезания от глобалните серии на „Рейнт Форент Челиндж“. Огромна помощ и съдействие оказаха и членовете на местния офроуд клуб „Средногорие“, с председател Пламен Петков, на които тя също изказа огромна благодарност за подготовката на трасетата.

 

Адреналинният формат произхожда от Малайзия и е известен като най-тежкото трофи състезание в света. И по тази причина има по-малък брой участници – обясни за в. „Регион“ г-жа Велева, като допълни, че това са най-добрите автомобили и екипажи в България. Тя изрази задоволството си от факта, че в тежкия състезателен клас нито един от четирите стартирали автомобила не е показал повреда, а в по-лекия клас – „Адвенчър Спорт“, от седемте тръгнали по трасето, само два автомобила са излезли от строя в първия етап, а останалите са финиширали успешно, независимо, че в някои моменти от състезанието са имали технически проблеми и преодоляване на немалко препятствия.

Начало на тура бе дадено в Парк „Корминеш“ – Челопеч, където кметът инж. Алекси Кесяков поздрави екипажите, като им пожела, безаварийно каране, успех и упоритост по време на надпреварата по тежките терени в землището на общината. 

През първия и третия състезателни дни, стартовете бяха в местността „Маята“, южно от с. Челопеч, а във втория – по специално избрани маршрути, силно пресечени местности и извън горските пътища в околностите на хижа „Мургана“ в Стара планина. Екипажите трябваше да преминат няколко скоростни етапа и такива, с по-висока трудност. Силно предизвикателство за тях бе специалният етап „Зоната на здрача“, който се проведе в Стара планина от 21 до 24 часа в събота срещу неделя, в околностите на хижа „Мургана“. През тъмната част от денонощието движението е трудно и затова само два от екипажите са успели да преминат успешно от старта до финала на този етап, каза Теодора Велева. „Всички обаче са много доволни, че успяха да тестват себе си и че изпробват машините си. – Преодоляването на етапа се основана на съобразителността на екипажите, става с много мисъл и бавно, с изключително много лебедки“ – добави тя.

Финалният тур бе в неделя по обяд на трасе в местността „Маята“ и завърши с церемонията по награждаването на победителите. Специалните награди на организаторите – за отборен дух получи екипажът на Владислав Господинов и неговият навигатор Кирил Николаев, а за уникален 4 Х 4 автомобил спечели за втори път от трите издания на тура досега, екипажът на Кирил Цветанов, с навигатор Антон Димов, които въпреки многобройните си технически проблеми, завършили успешно състезанието.  

В клас „Адвенчър Спорт“, на първо място се нареди екипажът Кирил Киров и Севда Тухчиева, първата жена, която участва в този формат. Втори са Живко Жеков и Апостол Апостолов, като двата екипа са с равен брой точки – 567, но според регламента на надпреварата първенецът се определя по броя на етапните победи, а такива повече имат Киров и Тухчиева. На третото място на почетната стълбичка се изкачиха Владимир Шопов и Мартин Симеонов, с 546 т., които участват за трета поредна година.  

В клас „Състезателен“, победител в Челопеч стана най-младият екипаж – Ивайло Павлов и Стефан Банков от Габрово, които събраха в актива си 1520 т. Освен купи за първото място, те получиха и допълнителната награда – да представят страната ни на тура в Малайзия, без да заплащат такса за участие в състезанието. Там в края на годината се събират състезатели от повече от 30 държави от света. На второ място на почетната стълбичка в местността „Маята“ – Челопеч се нареди екипажът на Николай Асов и Стоян Францов, участващи за трета поредна година, с 1477 т. Трети, с 1255 т., са дебютантите в надпреварата Стефан Стояновски и Крум Алексиев.         

Следващото издание на състезанието ще бъде догодина по същото време, и вероятно отново на терени в землището на община Челопеч, заяви Теодора Велева, защото районът е уникален, изключително благодатен и удобен за провеждане на надпреварата. В допълнение към това, тя отбеляза и ползотворното сътрудничество с община Челопеч и Офроуд клуб „Средногорие“.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031