МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

С по-добро лично постижение на Софийския маратон


На 15 октомври се проведе 34-то издание на Софийския маратон. То събра рекордните 4410 души на старт, а чужденците сред тях бяха 744, което е два пъти повече от миналата есен. Всички те бяха приветствани от десетки хиляди софиянци и гости на столицата, наредили се покрай трасето, което преминаваше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

И тази година маратонът беше част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а новият партньор „Wizz Air“ дари на всеки стартирали в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Състезанието беше валидно, както за държавно първенство, така и за финал в българската атлетическа верига под мотото „Бягането – начин на живот”.

 

Сред официалните лица, които дадоха старта с традиционната звукова сирена, бяха Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Йорданка Благоева – вицепрезидент на БОК, Андрей Ковачев – евродепутат и президент на Консултативната група на „ACES Europe“, волейболната легенда Любомир Ганев, Михаела Божкова – представител на „Wizz Air“ и др.

Сред множеството участници на маратона в София, беше и лекоатлетката от село Мирково Надежда Ангелова. Тя участва в класическата дистанция - 42.192 км. и се класира на 11-то място от всички жени (общо 89), с време 3:12.52 ч., заемайки 3-то място от българките. На първо място се нареди кенийката Рут Матебо, с време 2:40.47, на второ място е нейната съотборничка Коех Чероно, а третото място зае Леена Еканджо от Намибия. От българките първа и тази година беше Радосвета Симеонова, с време 2:46:07 ч., а втора е Анита Кръстева, спряла хронометрите на 3:04.32 ч.

От мъжете първи финишира Бамрао Кипроно от Кения, с време 2:14.47 минути (от общо 360 атлети), на второ място е мароканецът Ахмед Насеф, а трети се нареди Виталис Квемои от Уганда. От българите най-бърз беше Димчо Мицов, записал време от 2:26.39, следван от Илия Куцаров 2:44.21 ч. и Александър Василев 2:45.28 ч.

Надежда Ангелова смята е, че тази година маратонът бил много по-силен от предишната, с повече участници и публика. Тя се надява, че събитието ще продължава да се развива и да бъде най-голямата спортна изява в България.

Атмосферата била страхотна, казва още Надежда Ангелова. Участвали както малки деца, така и много възрастни хора. Тя се радва, че е била част от това събитие и състезавайки се без клубен номер, е успяла да се нареди на челно място сред жените и да подобри личното си време. Атлетката е уверена, че при по-подходяща подготовка през 2018 г. ще се представи още по-добре.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031