МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“. Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България. Прочети още...
   |   

С първо място в състезанието „Хайдушки пътеки” – Сливен

 

В събота21 октомври, в град Сливен се проведе състезанието по планинско бягане „Хайдушки пътеки”. То се състоя за втора поредна година, и в него взеха участие едни от най-добрите планински бегачи и ориентировачи в България, както и много атлети от чужбина. Сред тях беше и спортистката Надежда Ангелова от село Мирково.

Първият планински маратон в България само по истински хайдушки маршрути, се проведе в местността „Карандила” над град Сливен. Кирил Николов-Дизела и Шабан Мустафа са били консултанти в избора на трасето. Те са били и първи записани участници в маратона. Общата сборна денивелация на трасето е 2500 метра. То тръгва от Стария бряст, Дърво на Европа за 2014 година, намиращ се в центъра на Сливен, преминава близо до паметниците на воеводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, прекосява изцяло античната и средновековна крепост „Туида”, достигна до скалния феномен „Халката”, следва известната „Хайдушката пътека”, и през моста над езерото на „Карандила” се качва на всички високи върхове на Сините камъни, отваряйки почти през цялото време, невероятни, спиращи дъха гледки, за да финишира отново в града пред главната улица, обратно до Стария бряст. Това трасе е предизвикателство към всички планинари в България, защото е един своеобразен тест за издръжливост и изпитание на волята.

 

Състезанието е с 2 дистанции - средна (21 км.) и дълга (42 км). Средната дистанция е с обща положителна денивелация 1660 м., а дългата – с 2500 м. По-трудната част от състезанието за всички участници бяха първите 21 км. Надежда Ангелова участва в първата дисциплина и финишира първа при жените с време 3:14 ч. На второ и трето място са Йоанна Маджарова (3:36 ч.) и Валентина Маджарова (3:59 ч.).

От мъжете на късата дистанция призьори са Мартин Койнов (2:36 ч.), Николай Николов (2:59 ч.) и Димитър Димитров (3:04 ч.). В битката при дългата дистанция победител стана Кирил Николов – Дизела, с време 3:57 ч., следван от Шабан Мустафа (4:08 ч.) и Ивайло Атанасов (4:37 ч.). От жените най-бърза беше Таня Димитрова (5:42 ч.),  на второто място е Мая Петрова (6:39 ч.) и на третото е Галина Христова (6:43 ч.).
Времето беше прекрасно - топло и слънчево, сподели мирковската спортистка след своето завръщане от състезанието. Трасето беше разнообразно и много красиво, като състезателите имаха възможност да преминат покрай много забележителности и прекрасни природни местности, заяви Надежда Ангелова.

 

 

 

Април 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930