МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

С първо място в състезанието „Хайдушки пътеки” – Сливен

 

В събота21 октомври, в град Сливен се проведе състезанието по планинско бягане „Хайдушки пътеки”. То се състоя за втора поредна година, и в него взеха участие едни от най-добрите планински бегачи и ориентировачи в България, както и много атлети от чужбина. Сред тях беше и спортистката Надежда Ангелова от село Мирково.

Първият планински маратон в България само по истински хайдушки маршрути, се проведе в местността „Карандила” над град Сливен. Кирил Николов-Дизела и Шабан Мустафа са били консултанти в избора на трасето. Те са били и първи записани участници в маратона. Общата сборна денивелация на трасето е 2500 метра. То тръгва от Стария бряст, Дърво на Европа за 2014 година, намиращ се в центъра на Сливен, преминава близо до паметниците на воеводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, прекосява изцяло античната и средновековна крепост „Туида”, достигна до скалния феномен „Халката”, следва известната „Хайдушката пътека”, и през моста над езерото на „Карандила” се качва на всички високи върхове на Сините камъни, отваряйки почти през цялото време, невероятни, спиращи дъха гледки, за да финишира отново в града пред главната улица, обратно до Стария бряст. Това трасе е предизвикателство към всички планинари в България, защото е един своеобразен тест за издръжливост и изпитание на волята.

 

Състезанието е с 2 дистанции - средна (21 км.) и дълга (42 км). Средната дистанция е с обща положителна денивелация 1660 м., а дългата – с 2500 м. По-трудната част от състезанието за всички участници бяха първите 21 км. Надежда Ангелова участва в първата дисциплина и финишира първа при жените с време 3:14 ч. На второ и трето място са Йоанна Маджарова (3:36 ч.) и Валентина Маджарова (3:59 ч.).

От мъжете на късата дистанция призьори са Мартин Койнов (2:36 ч.), Николай Николов (2:59 ч.) и Димитър Димитров (3:04 ч.). В битката при дългата дистанция победител стана Кирил Николов – Дизела, с време 3:57 ч., следван от Шабан Мустафа (4:08 ч.) и Ивайло Атанасов (4:37 ч.). От жените най-бърза беше Таня Димитрова (5:42 ч.),  на второто място е Мая Петрова (6:39 ч.) и на третото е Галина Христова (6:43 ч.).
Времето беше прекрасно - топло и слънчево, сподели мирковската спортистка след своето завръщане от състезанието. Трасето беше разнообразно и много красиво, като състезателите имаха възможност да преминат покрай много забележителности и прекрасни природни местности, заяви Надежда Ангелова.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031