МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

Със съкрушителен разгром за домакините завърши отложеният заради проливния дъжд мач между отборите на ФК ”Мирково” и ФК ”Правец”. Двубоят се игра на 11 ноември на стадиона на Спортния комплекс в Мирково. Този път времето беше идеално за провеждане на срещата, но организирана и силна  игра от отбора на ФК ”Мирково” нямаше. 

Надмощието беше изцяло на страната на гостуващия млад отбор на „Правец”, с тотално игрово предимство през цялото време на мача. Правенчани владееха добре топката, пасовете им бяха точни, атаките бързи и резултатни. Домакините често губеха топката, не успяваха да се разгърнат на терена, защитата беше много слаба и дотичваше да брани своята врата, както се казва „след дъжд качулка”.

 

Първият гол гостите отбелязаха към 25-та минута и докато футболистите на домакините се разправяха помежду си кой прав, кой крив, последва втори гол. За кратко футболистите на „Мирково” оказаха отпор, показаха добра игра и успяха да върнат едно попадение във вратата на гостите си, но радостта от него се оказа кратка. Защото последва трети гол в тяхната врата. Така първото полувреме завърши с резултат 3:1 в полза на отбора на ФК ”Правец”.

През втората част на срещата положението остана същото, като играта се водеше предимно в полето пред мирковската врата. Атаките, съответно състезателите на ФК „Правец“ не спираха, психологическото и физическо предимство беше изцяло на страната на гостуващия отбор. И това пролича и от крайния резултат в края на двубоя.

А разправиите между футболистите на ФК „Мирково“ продължиха и  страничният съдия беше обвинен в пристрастие към гостите. Страстите се нагорещиха, след намесата на съдии, охрана и треньори, не се стигна до по-сериозни стълкновения, но пък беше даден жълт картон за грубо отношение. Срещата завърши с краен резултат 7:1 за ФК ”Правец”. При този развой на събитията на терена и в двубоя,        най-вероятно отборът на „Мирково” ще запази предпоследно място в групата за приключилия вече есенно-зимен сезон на ОФГ Зона „Изток“.  А какво и как в играта на мирковчани трябва да се промени имат думата треньорът и самите футболисти през зимната пауза и в срещите си през пролетта.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031