МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

На 5 ноември се проведе състезанието  „Canyon Creek Ultra”. Това е първото издание на ултрамаратона, който се състои от 3 дистанции – 10 км., 20 км. и 50 км. В него участие взе и атлетката от село Мирково Надежда Ангелова. Тя спечели първото място в дългата дистанция на 50 км. Общият брой на участниците във всички дистанции беше 325, като от тях 69 лекоатлети пробягаха късата дистанция, 114 човека – средната и 141 състезатели – най-дългата дистанция.

Стартът на състезанието за атлетите, които бягаха 50 км. беше даден пред скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски” в 07:00 ч., а за дистанциите 10 и 20 км. - в 10:00 ч.

Трасето на ултрамаратона е интересно и описва река Русенски Лом – последният десен приток на река Дунав. Изключително живописно и красиво, то преминава по последните меандри на реката. Варовиковите и карстови образувания и пещери по цялото му протежение допринасят за уникалната природна картина, която се открива пред атлетите. Старт/финалът и състезателният център се намирали на Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”. Последователно се преминавало през подкрепителните пунктове в с. Красен, с. Божичен, Ивановски скални църкви, местностите Смесите” и „Грамовец”, междинен пункт „Туфата”, с. Божичен до финала на паркинга зад Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”.

 

Основно трасето преминавало по черни пътища, като само в населените места се е бягало по асфалт, съобщи за в. „Регион“ Надежда Ангелова. Пресичането на пътя към Ивановските скални църкви след пункт „Туфата”, било осигурено от екип на Пътна полиция и съдия на състезанието. По трасето се преминавало и през няколко моста, като особено живописни са дървените над Черни и Бели Лом, които се пресичат в местността „Смесите”.

Имайки предвид, че състезанието се провежда за първа година, мирковчанката Надежда Ангелова е изключително доволна от организацията и от протичането му. По време на старта температурите били сравнително ниски - около 4 - 5 градуса и през деня не се вдигнали значително, тъй като имало мъгла. Това от една страна било благоприятно, защото високите температури се отразяват на бягането повече отколкото ниските. Другото, което е харесало много на Надежда Ангелова, било, че денивелацията е много малка - 550 - 600 м. D+, и по този начин не й се е налагало да преминавам през много големи изкачвания и това й е позволило да поддържа по-висока скорост. По думите й тя не е усетила как се изминават километрите, тъй като се чувствала „в свои води” и нямала никаква умора. Подкрепителните пунктове били разположени сравнително на често, а маркировката била отлична. Организаторите споделили, че са много доволни от всички участници, тъй като по време на размаркирането на трасето не са открили нито един изхвърлен отпадък по него. На състезателите на дългата дистанция били раздадени GPS, проследяващи устройства и състезанието можело да се наблюдава в реално време.

При мъжете на дългата дистанция първи станал Иван Сираков, с време 3:30 ч., втори е румънецът Робърт Хайнал, с време 3:32 ч., а трети Александър Спасов - 3:40 ч.

При жените на първото място на дългата дистанция е Надежда Ангелова от село Мирково с време 4:25 ч., втора е Тоня Цвяткова - 5:02 ч., трета е Нели Ангелова - 5:10 ч.

На дистанцията от 20 км. е взел участие и Кирил Николов – Дизела, който е победил с време 1:11 ч., втори е Милен Ковачков, с 1:13 ч. и трети  Даниел Кубашлиев - 1:17 ч.  

Организаторите предвиждат през 2018 г. да се удължи трасето и то да стане над 90 км. за най-дългата дистанция. Надежда Ангелова смята, че тогава ще има още по-голям интерес от страна на атлети от цялата страна и чужбина.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031