МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 29 юли в Община Антон официално бе дадено начало на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” (BASE). В продължение на 12 седмици, всяка сряда от 17:30 часа, ще се подготвят да започнат свой бизнес 23 записали се за предоставяната от Индустриален клъстер „Средногорие“ подготовка. По осем са участниците от с. Чавдар, и с. Антон, трима са от Пирдоп, а по един има от градовете Златица и Копривщица и селата Мирково и Църквище. Всички те ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите идеи за успешен бизнес. Проектът е инициатива на Сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Фондация „Америка за България“ и общините Антон и Чавдар.  На откриването присъстваха изпълнителният директор на „Донди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков, Стоил Димитров – зам.-генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД, Тодор Иванов, ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията, Надя Захариева, Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка За България”, кметовете на Антон Андрей Симов, на Чавдар – Григор Даулов, на Златица – инж. Стоян Генов, председателят на ОбС – Чавдар Мария Томева, както и  Мария Цачева, управител на пекарна „Прованс“, участник в програма BASE с. Мирково през 2018 г. Организаторите бяха представени от инж. Николай Минков – изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“, Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на сдружението и координатора на програмата BASE Златина Саръева. Прочети още...
   |   

 

На 5 ноември се проведе състезанието  „Canyon Creek Ultra”. Това е първото издание на ултрамаратона, който се състои от 3 дистанции – 10 км., 20 км. и 50 км. В него участие взе и атлетката от село Мирково Надежда Ангелова. Тя спечели първото място в дългата дистанция на 50 км. Общият брой на участниците във всички дистанции беше 325, като от тях 69 лекоатлети пробягаха късата дистанция, 114 човека – средната и 141 състезатели – най-дългата дистанция.

Стартът на състезанието за атлетите, които бягаха 50 км. беше даден пред скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски” в 07:00 ч., а за дистанциите 10 и 20 км. - в 10:00 ч.

Трасето на ултрамаратона е интересно и описва река Русенски Лом – последният десен приток на река Дунав. Изключително живописно и красиво, то преминава по последните меандри на реката. Варовиковите и карстови образувания и пещери по цялото му протежение допринасят за уникалната природна картина, която се открива пред атлетите. Старт/финалът и състезателният център се намирали на Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”. Последователно се преминавало през подкрепителните пунктове в с. Красен, с. Божичен, Ивановски скални църкви, местностите Смесите” и „Грамовец”, междинен пункт „Туфата”, с. Божичен до финала на паркинга зад Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”.

 

Основно трасето преминавало по черни пътища, като само в населените места се е бягало по асфалт, съобщи за в. „Регион“ Надежда Ангелова. Пресичането на пътя към Ивановските скални църкви след пункт „Туфата”, било осигурено от екип на Пътна полиция и съдия на състезанието. По трасето се преминавало и през няколко моста, като особено живописни са дървените над Черни и Бели Лом, които се пресичат в местността „Смесите”.

Имайки предвид, че състезанието се провежда за първа година, мирковчанката Надежда Ангелова е изключително доволна от организацията и от протичането му. По време на старта температурите били сравнително ниски - около 4 - 5 градуса и през деня не се вдигнали значително, тъй като имало мъгла. Това от една страна било благоприятно, защото високите температури се отразяват на бягането повече отколкото ниските. Другото, което е харесало много на Надежда Ангелова, било, че денивелацията е много малка - 550 - 600 м. D+, и по този начин не й се е налагало да преминавам през много големи изкачвания и това й е позволило да поддържа по-висока скорост. По думите й тя не е усетила как се изминават километрите, тъй като се чувствала „в свои води” и нямала никаква умора. Подкрепителните пунктове били разположени сравнително на често, а маркировката била отлична. Организаторите споделили, че са много доволни от всички участници, тъй като по време на размаркирането на трасето не са открили нито един изхвърлен отпадък по него. На състезателите на дългата дистанция били раздадени GPS, проследяващи устройства и състезанието можело да се наблюдава в реално време.

При мъжете на дългата дистанция първи станал Иван Сираков, с време 3:30 ч., втори е румънецът Робърт Хайнал, с време 3:32 ч., а трети Александър Спасов - 3:40 ч.

При жените на първото място на дългата дистанция е Надежда Ангелова от село Мирково с време 4:25 ч., втора е Тоня Цвяткова - 5:02 ч., трета е Нели Ангелова - 5:10 ч.

На дистанцията от 20 км. е взел участие и Кирил Николов – Дизела, който е победил с време 1:11 ч., втори е Милен Ковачков, с 1:13 ч. и трети  Даниел Кубашлиев - 1:17 ч.  

Организаторите предвиждат през 2018 г. да се удължи трасето и то да стане над 90 км. за най-дългата дистанция. Надежда Ангелова смята, че тогава ще има още по-голям интерес от страна на атлети от цялата страна и чужбина.

 

 

 

Август 2020
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31