МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“. Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България. Прочети още...
   |   

 

На 5 ноември се проведе състезанието  „Canyon Creek Ultra”. Това е първото издание на ултрамаратона, който се състои от 3 дистанции – 10 км., 20 км. и 50 км. В него участие взе и атлетката от село Мирково Надежда Ангелова. Тя спечели първото място в дългата дистанция на 50 км. Общият брой на участниците във всички дистанции беше 325, като от тях 69 лекоатлети пробягаха късата дистанция, 114 човека – средната и 141 състезатели – най-дългата дистанция.

Стартът на състезанието за атлетите, които бягаха 50 км. беше даден пред скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски” в 07:00 ч., а за дистанциите 10 и 20 км. - в 10:00 ч.

Трасето на ултрамаратона е интересно и описва река Русенски Лом – последният десен приток на река Дунав. Изключително живописно и красиво, то преминава по последните меандри на реката. Варовиковите и карстови образувания и пещери по цялото му протежение допринасят за уникалната природна картина, която се открива пред атлетите. Старт/финалът и състезателният център се намирали на Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”. Последователно се преминавало през подкрепителните пунктове в с. Красен, с. Божичен, Ивановски скални църкви, местностите Смесите” и „Грамовец”, междинен пункт „Туфата”, с. Божичен до финала на паркинга зад Скален манастир „Свети Димитър Басарбовски”.

 

Основно трасето преминавало по черни пътища, като само в населените места се е бягало по асфалт, съобщи за в. „Регион“ Надежда Ангелова. Пресичането на пътя към Ивановските скални църкви след пункт „Туфата”, било осигурено от екип на Пътна полиция и съдия на състезанието. По трасето се преминавало и през няколко моста, като особено живописни са дървените над Черни и Бели Лом, които се пресичат в местността „Смесите”.

Имайки предвид, че състезанието се провежда за първа година, мирковчанката Надежда Ангелова е изключително доволна от организацията и от протичането му. По време на старта температурите били сравнително ниски - около 4 - 5 градуса и през деня не се вдигнали значително, тъй като имало мъгла. Това от една страна било благоприятно, защото високите температури се отразяват на бягането повече отколкото ниските. Другото, което е харесало много на Надежда Ангелова, било, че денивелацията е много малка - 550 - 600 м. D+, и по този начин не й се е налагало да преминавам през много големи изкачвания и това й е позволило да поддържа по-висока скорост. По думите й тя не е усетила как се изминават километрите, тъй като се чувствала „в свои води” и нямала никаква умора. Подкрепителните пунктове били разположени сравнително на често, а маркировката била отлична. Организаторите споделили, че са много доволни от всички участници, тъй като по време на размаркирането на трасето не са открили нито един изхвърлен отпадък по него. На състезателите на дългата дистанция били раздадени GPS, проследяващи устройства и състезанието можело да се наблюдава в реално време.

При мъжете на дългата дистанция първи станал Иван Сираков, с време 3:30 ч., втори е румънецът Робърт Хайнал, с време 3:32 ч., а трети Александър Спасов - 3:40 ч.

При жените на първото място на дългата дистанция е Надежда Ангелова от село Мирково с време 4:25 ч., втора е Тоня Цвяткова - 5:02 ч., трета е Нели Ангелова - 5:10 ч.

На дистанцията от 20 км. е взел участие и Кирил Николов – Дизела, който е победил с време 1:11 ч., втори е Милен Ковачков, с 1:13 ч. и трети  Даниел Кубашлиев - 1:17 ч.  

Организаторите предвиждат през 2018 г. да се удължи трасето и то да стане над 90 км. за най-дългата дистанция. Надежда Ангелова смята, че тогава ще има още по-голям интерес от страна на атлети от цялата страна и чужбина.

 

 

 

Април 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930