МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

На 18 ноември в София се проведе състезание по правилника на Световната карате федерация към Българска национална федерация по карате за купа „Ронин“. В него взе участие и клубът за източни бойни изкуства „Френдшип“ – Пирдоп, с ръководител сенсей Ресми Бобев. Надпреварата за купата беше насочена изцяло към децата до 14 години.

Каратеките от КИБИ „Френдшип“ отново се представиха на познатото си високо ниво и се върнаха с няколко медала. В дисциплината „Ката“ Алиса Камбер завоюва златен медал. Камелия Лещарова окичи гърдите си с два бронзови медала и на „Ката“, и на „Кумите“. С бронзов медал на „Кумите“ е и Деница Тодореова, Михаела Димитрова спечели също два медала в двете дисциплини, съответно – сребърен ни бронзов. На семейна „Ката“ Асан Бобев и Мартин Бобев се пребориха за второ място и завоюваха сребърни медали.

 

Въпреки доброто си представяне Цони Джамярова, Ивана Маринова, Генади Димитров и Цано Цанов останаха без призови места. По време на състезанието децата бяха придружени от Николета и Айлин Бобеви.

Двайсет дни по-рано, на 28 октомври, на Будо фестивала „Млади приятели на полицията“ също по правилника на Световната карате федерация към Българска национална федерация по карате, състезателите от КИБИ „Френдшип“ отново завоюваха медали. Цони Джамярова се класира четвърта на „Ката“ и „Макевара“. Камелия Лещарова завоюва златния медал в тази дисциплина и бронзов на „Кумите“. Деница Тодореова спечели две отличия - бронз на „Ката“ и сребро на „Макевара“. Михаела Димитрова стана трета в дисциплината „Ката“ и се завърна с Пирдоп с бронзов медал. Мартин Бобев също взе участие  в дисциплината „Ката“. Въпреки че остана без медал, той се отличи с много добро представяне.

Това бяха и последните две състезания за каратеките от клуба за отминаващата вече година. Сенсей Ресми Бобев е изключително доволен от представянето на всички свои възпитаници. Той оцени високо работата на представителите от клуба по източни бойни изкуства „Френдшип“ и пожела през 2018 г. още по-усилена работа, която да донесе повече медали на младите спортисти.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031