МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Изпрати най-успешната си състезателна година

 

На 23 декември в едно от заведенията в гр. Пирдоп се състоя традиционната предновогодишна среща на членовете на Клуб за източни бойни изкуства „Френдшип“. На празничното събитие този път присъстваха и много от родителите на малките каратеки.

С благодарствени думи за упорития труд по време на тренировките и за постигнатите успехи на всички свои възпитаници и за подкрепата на техните близки, се обърна председателят на клуба сенсей Ресми Бобев. Той обясни, че през годината е закупил с лични средства татами, а събраните по инициатива на родителите средства за тази цел, бяха използвани за коледното парти на клуба. 

 

Сенсей Ресми Бобев заяви, че изтичащата 2017 г. е най-успешната до момента в историята на клуба. Завоювани са десетки златни, сребърни и бронзови отличия, купи и престижни награди. Сенсей Бобев покани своите каратеки да покажат отличията си и тези, които ги бяха взели със себе си, гордо закичиха гърдите си с тях. Михаела е спечелила 12 отличия, Деница е с единадесет, Любомир има седем, а Мартин и Тони са с по пет и др.

Най-успешният състезател на КИБИ „Френдшип“ е Камелия Лещарова, която им впечатляващите 16 спечелени златни, сребърни и бронзови медали. Доказателство за нейния талант и положения много труд са двете златни отличия на националното първенство в дисциплината „Ката“ и отборно, както и трите златни отличия на състезанията за националната купа в дисциплините „Ката“, „Кумите“ и отборно и златото на „Будо“-фестивала. Камелия Лещарова е и бронзов медалист от световно първенство в своята възраст, похвали я сенсей Ресми Бобев.

Той отправи благодарности и към Айлин Бобева, постигнала успехи на световно и европейско първенство през годината, както и на състезания в чужбина, и към бащата на Мартин, който след усърдна подготовка със своя син, двамата са защитили честта на пирдопския клуб в дисциплината „Семейна ката“, като са извоювали измежду 14 други двойки сребърен медал, отстъпвайки само на победителите – баща и неговата 15-годишна дъщеря, дългогодишен състезател по карате.

Всеки един от възпитаниците на КИБИ - Пирдоп получи по календар на клуба, а най-добрите каратеки и специални купи. Най-голямата клубна награда – специално надписана купа, бе за Камелия Лещарова. Сенсей Ресми Бобев не забрави и местните средства за информация, които бяха отличени с грамоти за публикациите си за изявите и успехите на КИБИ „Френдшип“.

Коледното парти на каратеките продължи с веселие и голяма празнична торта, приготвена от Николета Бобева.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031