МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

Елица Тодорова е новата шампионка на 1500 и 800 м. в зала за девойки младша възраст (до 18 години) съобщи треньорът на атлетката от Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп, Ваньо Масларски. На първенството, проведено на 20 и 21 януари в столичната „Асикс Арена“, тя доказа, че школата в града е сред най-добрите в страната и заслужено завоюва отличията и първото място в двете дисциплини.

В съботния старт Елица Тодорова е надделяла в спора за първото място с много силно темпо, което наложила на опонентките си в края на дистанцията, завършвайки за 5:04.10 мин. На второ място се е наредила представителката на клуб „Орловец – 93“ – Габрово, Ния Вичева, свреме 5:07.97 мин., а трета е преминала през финалната линия Наталия Кременска от отчора на „Черно море Атлетик“ – Варна, спирайки хронометрите на 5:08.95 мин. 

При юношите титлата на 1500 м. е заслужил Еркан Низам от „Евър“ –Варна. Той е финиширал за 4:19.89 мин. след него е Мартин Балабанов от клуб „Джордан“ – Благоевград, с 4:27.54, а трети, с бронзов медал е Теодор Иванов от „Черно море Атлетик“, с време от 4:30.14 мин.

 

В неделя – 21 януари, атлетката от Пирдоп Елица Тодорова е стартирала на по-късата дистанция (800 м.), като и в нея безапелационно е надбягала своите противнички на пистата. Така в рамките само на два дни нашата девойка окичи гърдите си с два златни медала.

На състезанието в София, което е за юноши и девойки до 18 години, е участвала още една състезателка на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Гергана Георгиева. Тя е само на 14 години, докато нейните противнички са били с по две и повече години по-големи от нея. Треньорът Ваньо Масларски обясни, че желанието е било момичето, което все още е във възрастовата група на атлетките до 16 години, да натрупа опит и да се пробва на официално състезание в зала за настоящата година. Тъй като първенството за момичетата и момчетата ще е през месец февруари.

След спокойно темпо и представяне, Гергана е записала в събота време от 72:00 мин. на дистанцията 400 м., а в неделя, на старта на 800 м. – 2:47 мин., класирайки се на 14 място.

За двете атлетки от Пирдоп стартовете в зала „Асикс Арена“ са първи официални за Новата година. Те нямат много тренировки и подготовка на закрито, обясни г-н Масларски, като добави, че първите места и завоюваните златни медали от Елица Тодорова са отличен старт за това време на годината за нея. Възможностите й, каза той, са по-големи и може да постигне по-добри времена, уверен е специалистът.  

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031