МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

С нови спортни постижения и национален рекорд на Балканиада в Истанбул

 

Талантливата състезателка по лека атлетика от град Пирдоп Диляна Минкина продължава да постига нови спортни върхове и да бележи национални рекорди. На 17 февруари в гр. Истанбул, Турция, на Балканските игри, Диляна Минкина се нареди сред медалистите, като спечели бронзов медал и подобри националния рекорд на 3 000 м. – 9:24:46 мин., за девойки до 23-годишна възраст.

Този успех има своята история и целеустременост на едно младо момиче, отдадено на спорта. От началото на 2017 година успешната ни спортистка, доказала в родния си град своите качества, добра спортна подготовка в СКЛА „Средногорски атлет“, с треньор Ваньо Масларски и неоспоримия си хъс за победа, реши да надгради спортната си кариера  в клуб по лека атлетика в град София, с треньор Цветелина Кирилова – национална рекордьорка и полуфиналистка на олимпийски игри и световно първенство.

Добрият тандем между Диляна и Цветелина Кирилова, изключително упоритата и постоянна тренировъчна дейност, възможностите за тренировка в подходящи за целта условия, водят до завоюваните високи отличия, с които беше завършен зимния състезателен сезон.

 

Треньорът – Цветелина Кирилова, споделя: – Зимният състезателен сезон е много прецизен и не всеки успява да се съхрани здрав и покаже възможностите си. Сезонът започна несигурно за Диляна, поради малкото на брой състезания в България, 1-во място  на 3000 м. и 2-ро място на 1500 м. На националното първенство на закрито Диляна показа прилични резултати. Нужни й бяха състезания с по-голяма конкуренция, за да развие максимално потенциала си. За щастие истанбулската писта се оказа нейният връх. Диляна завърши сезона по най-благоприятния начин. Продължаваме да се готвим за лятото. Ще избегнем студените дни в някоя по-топла страна, за да може мускулатурата на атлетката да работи пълноценно и градивно. Предстоят състезания и надявам се подобрения на личните резултати. Пътят до този успех се осъществи благодарение на “Аурубис България”. Успяхме с подкрепата на компанията да проведем пълноценна високопланинска подготовка, възстановителни процедури и всичко необходимо за провеждане на подготвително - тренировъчно - състезателен цикъл.

“Аурубис България” споделя: – Поздравления за Диляна! С удоволствие следим нейното развитие и се радваме на всеки постигнат резултат, по-добър от предишния. Желаем и успешен предстоящ нов сезон!“

Подкрепата на “Аурубис” за развитие на спортни таланти е един от приоритетите в социалната програма на компанията. Спортът е като бизнеса, той изисква качества като висока самодисциплина, упорита работа и екипен дух. Затова “Аурубис България” ще продължава да възпитава тези толкова необходими качества в младите хора на Средногорието.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031