МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

И тази година Тодоровден в Копривщица – 24 февруари,  привлече много публика – над 2500 местни жители и гости от Софийска, Пловдивска и Пазарджишка област наблюдаваха конните състезания, които се проведоха въпреки снега и настъпилото в края на състезанието застудяване.

Председател на оценителната комисия бе Николай Д. Карагьозов – секретар на Община Копривщица и членове Лучка Чотова – главен специалист „Наеми“ от общинска администрация и Яко Б. Банчев – общински съветник. От културния календар за настоящата година община Копривщица осигури 3500.00 лв., а общият награден фонд бе около 4500.00 лв. Инициативен комитет в състав Яко Б. Банчев, Димитър Ватахов, Нешо Йовков, Рашко Дебелянов, Петър Яков, Петко Ив. Тишков, Георги Крушарски, Димитър Зайков организира конните състезания.

 

При надбягването – 4 обиколки на трасето на стадион „Георги Бенковски“, на първо място се класира Наташа Ангелова от с. Карлиево. Тя бе наградена с паричната сума от 300.00 лв., на второ се нареди Христо Митев  от Сопот, получил 200.00 лв., а трети е Игор Ангелов от с. Карлиево, чиято награда бе 100.00 лв. В тази дисциплина се надпреварваха 5 жокеи.

Според регламента времето за надтегляне в другото оспорвано състезание, за всеки състезател бе 3 минути. В лека категория – до 500 кг., първо място зае конят на Цветан Шипочинов от Копривщица, второ място спечели Недялко Градинаров от с. Карлиево, а на трето място се класираха Дончо Тороманов и  Илиян Арбалиев, и двамата от Копривщица. Наградният фонд в надпреварата бе същият, като при надбягването. Претендентите в тази категория бяха 17.

При надтеглянето в средната категория – до 600 кг., наградата за първо място бе 350 лв., за второ – 250 лв. и за трето – 150 лв. А паричните премии бяха за Недялко Градинаров от с. Карлиево, с кон Кубрат, Николай Павлов от с. Дъбене, с кобила Хилда и Вельо Стрелков от Копривщица, с кон Лиско. В категорията до 700 кг. участниците бяха шест. Първо място в тежката категория отново взе Николай Павлов от с. Дъбене, с кобила Хилда. Той получи наградата от 400 лв. Георги Царвулджиев,  с кон Ларго от Копривщица, зае второ място и бе награден с 300 лв. А Недялко Градинаров от Карлиево, с кон Актрос, класирал се на 3 място,  получи 200 лв.

За най-красив кон, определен от публиката, бе отличен жребецът Гошо на Цанко Цанков от с. Столетово. Наградата бе 50.00 лв., при конкуренция от 8 претенденти за паричната премия. Организирана бе и томбола за голямата награда – LCDтелевизор, която се падна на  20-годишната Емилия Арбалиева от Копривщица. Участниците в конните състезания имаше от с. Антон, с. Карлиево, Златица, Пирдоп, Панагюрище, Сопот с. Иганово, с. Дъбене, с. Столетово, Карловско.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031