МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

На 8 март беше даден старт на първият междуучилищен турнир, организиран от Община Пирдоп и посветен на 140-годишнина от Освобождението на България от османско робство. Спортната проява бе открита от зам.-кмета на общината Вера Бойчева, съобщи Светозар Стоянов от ОбА, който е един от организаторите на проявата.

Първата среща противопостави отборите на ПГТХТ „Никола Димов“ - Пирдоп и АТПГ - Златица. Въпреки женското присъствие на вратата на АТПГ, момчетата от пирдопския отбор не проявиха милост и победиха категорично с 8 : 0. Следващият двубой беше сблъсък между СУ „Саво Савов“ – Пирдоп и СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица, като футболистите от бяха по-добри в атака и закономерно се поздравиха с успех с 4 : 1. Третият мач беше между отборите на ПГ „Тодор Пеев“ от Етрополе и СУ „Любен Каравелов“ от Копривщица, като играчите от професионалната гимназия разгромиха своите опоненти с резултат 11 : 1. Последният мач се превърна в истинска битка и беше между съставите на СУ „Христо Ясенов“ - Етрополе и ПГМЕ – Пирдоп. Момчетата от Пирдоп се противопоставиха на фаворитите от спорното училище, но допуснаха загуба с 6 : 1. И само малшансът ги лиши от повече попадения в своя полза. 

 

На 9 март се играха са полуфиналите, където се срещнаха отборите на СУ „Саво Савов“ и ПГ „Тодор Пеев“. Футболистите от пирдопската гимназия показаха добра игра, но въпреки това отстъпиха с минималното 1 : 0 от своите съперници. В другия мач, тимът на ПГТХТ „Никола Димов“ бе разбит с 9 : 1 от фаворитите от СУ „Христо Ясенов“ от Етрополе.

В мача за трето място един срещу друг на терена бяха пирдопските представители от СУ „Саво Савов“  и ПГТХТ „Никола Димов“. Двата тима изиграха най-интригуващия мач в турнира, като момчетата от СУ поведоха с 0 : 1, но допуснаха обрат до 2 : 1. В крайна сметка те успяха да изравнят до 2 : 2 и да докарат двубоя до дузпи. При тях футболистите от ПГТХТ бяха по-хладнокръвни от бялата точка и успяха да се преборят за третото място! 

На финала се изправиха двата отбора от Етрополе, като СУ „Христо Ясенов“ успя да се наложи трудно над ПГ „Тодор Пеев“ с минималното 1 : 0. След последния мач се проведе и награждаването, което беше извършено от кмета на Община Пирдоп Ангел Геров. Участниците в турнира заявиха своето задоволство от спортната проява и пожелаха неговото повторно провеждане през май месец.

 

 

На 11 март започна пролетният дял на Лига „Средногорие“. Преди първия мач, беше прочетено съобщение от кмета на Община Пирдоп Ангел Геров, който пожела успех на всички отбори и призовава към добра и коректна игра. Съдия на всички двубои бе Генади Симеонов от Националната асоциация по мини футбол, а статистик на срещите бе Александър Владимиров.
В първия мач ФК „Пирдоп“ бе по-добрият и заслужено победи  „Каталунците“ със 7 : 3. Вторият мач се превърна в истинска битка както на терена, така и извън него, но „Отбора на народа“ бе по-настойчив и резултатен и успя да се наложи над ФК „Църквище“ с 5 : 2. 
В третия мач, логичното се случи и ФК „Орлин“ победи ФК „Душанци“ с разгромното 9 : 1.

След тях на терена излязоха тимовете на „Смяна А“ – Челопеч и „Ветерани“ – Мирково. Двата отбора се впуснаха в яростна битка, за радост на немалкото зрители. Попаденията в двете врати падаха едно след друго, но в двубоя не бе излъчен победител и те завършиха наравно – 4 : 4. 
В последния мач от първия кръг на лигата отборът на МФК „Средногорец“ – Златица изигра една много равностойна среща срещу ФК „Миро“, но въпреки това трябваше да напусне игрището победен. Пирдопчани надделяха с 3 : 2.

Наказани за другия кръг с директни червени картони са Марио Балканджиев и Герган Христов – Гюри, съобщи Светозар Стоянов от ОбА, който е един от организаторите на местното първенство.

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031