МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Усилията и постоянството в работата на преподавателя по физическа култура и треньор по волейбол в СУ „Саво Савов“ – Пирдоп Теодор Колев, упоритият труд в тренировките на неговите възпитаници дадоха отличен резултат. Тимът на кадетите на гимназията извоюва правото си да се нареди сред най-силните тимове в тази възраст в страната. 

На 10 и 11 февруари в Ихтиман се състоя последният турнир преди да се отсеят най-добрите отбори в страната, за радост на почитателите на волейболната игра, момчета на Пирдоп със своята страхотна игра и здрави нерви, се представиха отлично, не пести емоциите си и удовлетворението от постигнатото г-н Колев. Ръководеният от него тим победи и в двете срещи, а преди това спечели и областното първенство и междуобластното в Перник. „Така след 10 години упорит труд спортистите ни отново имат възможност да мерят сили с отбори от калибъра на ЦСКА и „Левски“ – казва той. – Не мога да не отчета лидерските качества на Стефан Стефанов, Ценомир Иванов, които се утвърждават като едни от най-добрите на своя пост, на Николай Иванов, който се превръща в един изкусен диригент, на Петрослав, Виктор, Алек и Ники Геров за сърцатата игра и, разбира се, на другите момчета, които помагаха, с каквото могат“.

 

Успехите не идват случайно. С президента на клуба Елисавета Джурова в последните две години са предприети редица промени в организацията на работата и подготовката на съставите, които Теодор Колев ръководи. Това позволява те да се развиват по-целенасочено, създават се и по-добри условия  за тренировки и провеждане на срещите.

„Този успех се дължи и на хората, които винаги ни помагат от „Аурубис България“, „Елаците-Мед“ и на директора на училището г-н Четьов, без когото едва ли щеше да има отбор сега, на кмета г-н Ангел Геров, който се е ангажирал и да се преобрази спортната зала, за да може да тренираме и събираме повече публика, - казва Теодор Колев. – Защото нашият град е волейболен и обича този спорт“.

Треньорът пожела своите състезатели да са здрави и да продължават все така да се трудят и да печелят страхотни победи, за радост на местната волейболна публика.

 

В СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП

 Аеробик предизвикателство

 

В салона на СУ „Саво Савов“ – Пирдоп, където се провеждат часовете по физкултура и различни спортни инициативи, на 13 март се проведе необичайно състезание.

По идея на учениците от 10 а клас в училището имаше Ден на предизвикателството. Тя се зародила в часовете за изучаване народни хора, като младежите предложили да се включат в тях и упражнения по аеробика. А заедно с това решили да предизвикат своите връстници и приятели от другите класове на състезание – кой ще издържи на заниманията по този спорт в продължение на 45 минути.

Под музиката на подходящи мелодии, девойки и младежи от класа показваха на включилите с в Деня на предизвикателството над тридесет ученици от различни възрасти, стъпки и упражнения от спорта аеробика. А за тези, които не се откажат до края на контролното време – имаше специална награда – торта.

След старта и засичане на времето от преподавателя Теодор Колев, надпреварата и предизвикателството започна. Получи страхотна битка на дух, воля и издръжливост. Учениците от 10 а клас положиха максимум от своите усилия, за да да откажат участниците от състезанието, защото регламентът му предвиждаше, ако никой не издържи в тези 45 минути на темпото и упражненията, наградата остава за тях.

И постепенно един след друг,като се започна много скоро след началото, отделни участници в Деня на предизвикателството, започнаха да се отказват и да напускат редиците на спортуващите. До края обаче издържаха Християн Стефанов от 11 а клас и един от най-малките участници – Станимир Кочев от 5 а клас. Двамата си разделиха вкусната награда.

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031