МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

На 16, 17 и 18 март в град Кърджали се проведе петото юбилейно международно издание на „Кърджали офроуд фест ‘2018”, което беше съпроводено с много адреналин и спортен хъс, както на състезателите, така и на любителите на автомобилния спорт. Домакин на спортната проява беше Община Кърджали, като надпреварата се състоя под патронажа на кмета Хасан Азис. Организацията беше поверена на местните офроуд клубове на доайена на този вид ралита у нас Тодор Христов и директора на състезанието Атанас Арабаджиев. Кметът Хасан Азис, който също е любител на офроуд състезанията, се включи в почетната обиколка с АТВ по трасето край Водното огледало в града.

На старта в престижното състезание застанаха над 150 машини в шест категории, най-много от България. От нашата страна участваха 84 екипажа, от Гърция  - 40, Турция  се представи с 24 пилоти и навигатори, Дубай – с 2, които мериха сили и майсторство зад волана в първата офроуд надпревара за годината у нас.

 

Състезанието беше с намалени трасета поради придошлите реки в района. Въпреки лошото време стотици жители на Южна България и града – домакин наблюдаваха надпреварата и със засилен интерес проследиха представянето на участниците.

В петото издание на офроуд феста участие взеха и известни състезатели, като европейският шампион за 2016 година Николай Гочев, балканският шампион Рулос Тсекмес от Гърция, атрактивната Рени Христова с ATV. На старта застана и екипажът от град Пирдоп с пилот Любомир Ангелов и навигатор Мария Иванова. Те премериха сили със своите конкуренти в сериозната тридневна битка.  Успешният тандем, за когото сме писали на страниците на вестника, участваха със стартов номер 311 в категорията RR – RALLY OFF-ROAD.

През първия ден Любомир Ангелов и Мария Иванова бяха с второ най-добро време само на осем секунди след първия състезател, но получиха наказание от 8 минути за превишаване на ограничената скорост. През втория ден дадоха 5-то време, а през третия ден направиха атрактивно каране в затвореното трасе в центъра на град Кърджали до въжения мост около водното огледало. Двамата се прибраха с купа за третото място в крайното класиране. Те отново доказаха, че са успешен тандем със  завоювана 10-та купа за отбора си.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031