МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

При хубаво и благоприятно за забавления, отдих и разходка сред природата време, на 31 март в местността „Борова гора“ в Средна гора, край гр. Пирдоп се проведе празникът на града „Да посрещнем заедно пролетта“, организиран от общината и Туристическо дружество „Паскал“. На тяхната покана се отзоваха десетки жители и гости от региона, а участници в някои от спортните игри имаше и от гр. Златица и гр. Етрополе.

Кметът Ангел Геров приветства пирдопчани и гостите от Средногорието със спортния празник и посрещна пристигналата на кон Пролет – Мария Ангелова. Той търкулна, както повелява традицията, специално приготвената питка за обичая, като пожела колкото е по-дълъг нейният път, толкова да са по-повече и успехите и благополучието на хората. Пролетният празник на Пирдоп поставя началото на летните предизвикателства за жителите на града, които ще бъдат в повечето случаи развлекателни, каза г-н Геров.

 

От общинското ръководство бяха осигурили за посетителите ароматен горещ чай, както и порция безплатен обяд от димящата на поляната скара на Илия Медаров. За желаещите да се пробват в ездата, беше предоставена възможност да се поязди кон. Пръв се престраши да се разходи с благородното животно единадесетгодишният Антоан Джуров от 5 а клас на СУ „Саво Савов“, който сподели, че и друг път се е пробвал в ездата, а изживяването е върховно.

В проведените на празника състезания се включиха много деца и възрастни. Главният съдия на спортните атракции – учителят и сенсей по карате Ресми Бобев, даде начало на развлеченията и различните надпревари с демонстрации на техники от членовете на Клуб за източни бойни изкуства „Френдшип“. Майсторството си в класическата и свободната борба показаха пред публиката състезатели от Спортен клуб „Стоян Николов“ – Златица, с треньор Иван Нешков и отбора по борба от гр. Етрополе, ръководен от световния шампион и вицеолимпийски шампион от Сеул – 1988 г. Стоян Балов. Срещите бяха динамични и оспорвани, а най-много интерес предизвика двубоят между девойките – призьори от национални първенства. На всички спортисти, доказали уменията си на поляната, кметът Ангел Геров връчи медали и тениски. Настроението на присъстващите повишиха и членовете на Танцов клуб „Шарено хоро“, които изпълниха народни хора от своя репертоар.  

На пролетния празник в щафетните игри, в дарст, вдигането на пудовка от 16 кг., както и при надпреварата по канадска борба, се изявиха много деца и младежи. С интерес бе очаквано и най-много емоции предизвика състезанието по теглене на въже, в което се включи и представителен тим на Община Пирдоп. Победител накрая стана отборът на местната власт, който надделя на тима на гражданите. Голямата награда от празника – мобилен телефон зарадва един малчуган след третото повикване на печеливш номер.

Пролетният празник за жителите и гостите на град Пирдоп продължи до след обяд, с разходки на домашни любимци, весели компании и трапези сред приятната и отморяваща атмосфера на раззеленяващата се Средна гора.

 

На снимката: Кметът Ангел Геров с Антоан Джуров – на 11 години от 5 а клас на СУ - Пирдоп      

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031