МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

 

На 15 април в Спортна зала „Гроздан Шентов“ на АТПГ – Златица, се проведе петият по ред турнир за изгряващи звезди „Средногорието танцува – 2018“. Надпреварите в турнира са за спортни, латиноамерикански и бални танци. В събитието участваха както двойки, така и соло изпълнители, а също и формации. Възрастовите групи включват танцьори от 7 до 15-годишна възраст. Спонсори на формата бяха община Златица и „Аурубис България“.

Фестивалът на танците се проведе под патронажа на кмета на Община Златица инж. Магдалена Иванова. Състезанието премина през три етапа като журито, съставено от треньорите  Калоян Петков, Милена Георгиева, Йордан Йорданов, Людмила Томева, Лидия Янкова, Бойка Дичева, Жаклин Божилова, Таня Китанчева и представителите на общината Ина Чернева и Добринка Висариева, даваше оценки отделно по възрастови групи и за спортни и латиноамерикански танци.

 

В турнира участваха над 180 танцьори. От региона на Средногорието на танците се изявиха 23 деца – 9 двойки, 1 танцова формация и няколко солисти. Те са представители на Клуб „Средногорие Данс“, с хореограф Стойчо Соколов. Основен организатор и ръководител на събитието беше Иван Терзиев – президент на Танцов клуб „София Данс“. Наградите на най-добрите танцови двойки и индивидуални изпълнители на турнира участници връчи инж. Магдалена Иванова.

Танцовата формация на Средногорието се класира на 2-ро място, при соловите изпълнения на момичетата Виктория Мариносян завоюва първото място и златния медал, Жасмина Иванова е втора и се окичи със сребърен, а Христиана Христова, Елена Горанова и Деяна Димитрова се наредиха съответно на пето, шесто и седмо.

При танцовите двойки 7-годишна възраст Антоан Василев и Ева Ганчева станаха трети. От начинаещи двойки до 11 години Любомир Василев и Теодора Василева са на 5 място, Велизар Ангелов и Димитрина Атанасова, както и Васил Славчев и Виктория Велкова не успяха да се класират за финалите. В групата на 13-годишните на латиноамериканските танци Даниел Бозов  и Василена Марковска единодушно заслужиха златният медал, Филип Тамбуев и Никол Александрова са с бронзов, Антон Милев и Ивон Комитова станаха 4-ти, а Владислав Божилов и Станислава Василева са 5-ти.

В същата възрастова група, но на стандартни танци Владислав Божилов и Станислава Василева  също триумфираха със златния медал, спечелвайки първото място, Даниел Бозов и Василена Марковска спечелиха 3-то място и бронзово отличие, Антон Милев и Ивон Комитова отново са 4-ти, Филип Тамбуев и Никол Александрова се наредиха на 6-то, а Деян Велков и Теодора Висариева на 7-мо място.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031