МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

От 16 до 19 април на площадката с изкуствено покритие на спортния комплекс в гр. Пирдоп се проведе традиционният пролетен единадесети по ред турнир, организиран от местната структура на партия ГЕРБ. Най-популярната игра привлече рекорден брой участващи отбори – общо седемнадесет, като тимове имаше освен от общините в Средногорието, още и от Етрополе, Елин Пелин и Панагюрище. Това наложи и провеждането на предварителен кръг, а регламентът предвиждаше двубоите да бъдат за директна елиминация.

В четвъртък – 19 април, се проведоха полуфиналните срещи и финалът между четирите тима, който достигнаха до тази част на надпреварата – ФК „Пирдоп“, ФК „Орлин“, ФК „Паскал“ и на гр. Елин Пелин. В полуфиналите орлинци надделяха над състава на ФК „Паскал“ с 10 : 3, а „Пирдоп“ се справи с елинпелинци и така двата местни отбора за пореден път трябваше помежду си да излъчат победителя в надпреварата.

 

В спора третото място гостите от Елин Пелин спечелиха безапелационно двубоя си с ФК „Паскал“ с 6 : 0. След последния съдийски сигнал състезатели от местния тим коментираха, че техните опоненти на терена са играли в състав, с който не са се представили в предишните срещи. И че между тях е имало и професионални футболисти, което не било „съвсем честно“, но приеха резултата от мача.

Финалната среща за определяне на носителя на голямата купа на ГЕРБ между ФК „Орлин“ и победителите от предишни издания на турнира – ФК „Пирдоп“, бе много динамична, бърза и с опасности и пред двете врати. Публиката подкрепяше емоционално състезателите и се радваше на всяко майсторско изпълнение от тяхна страна.

В средата на полувремето, което бе от 20 минути, Пламен Георгиев от „Пирдоп“ вкара ефектен гол във вратата на орлинци и при този резултат двата състава се оттеглиха за кратка почивка. Второто полувреме започна с много нахъсана играта от футболистите на „Орлин“, чийто устрем около десет минути след началото на полувремето се увенча с успех. Атанас Димов, също с красив удар, успя да възстанови равенството – 1 : 1. То, обаче, не продължи дълго. Само минута - две по-късно, Пламен Георгиев вкара втория си гол в мача и така донесе победата за своя тим.

Организаторите връчиха седем награди на участниците в турнира. За най-добър вратар бе отличен Теодор Михов от състава на „Пирдоп“. За най-млад отбор плакет и парична премия получи капитанът на ФК „Армейците“, а за голмайстор с десет отбелязани попадения премията и специалната пластика взе Станислав Иванов от ФК „Елин Пелин“. Паричните награди за тях бяха осигурени от фирма „Данили“.

Купата и премията за четвърто място бе връчена от общинския съветник от ПП ГЕРБ д-р Тодор Велчев на капитана на ФК „Паскал“. На трето място се нареди съставът от гр. Елин Пелин, чийто награди връчи председателят на ОбС – Пирдоп инж. Мария Шентова. Отличията за второ място на ФК „Орлин“ даде общинският съветник Георги Чобанов, а купата на победителите и наградата от 300 лв. капитанът на ФК „Пирдоп“ Красимир Пастушки получи от председателя на организацията на ГЕРБ в Пирдоп Донка Бикова.      

Турнирът премина при голям интерес от страна на почитателите на футбола, които много активно и ентусиазирано подкрепяха своите любимци.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031