МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Повече от сто ученици от учебните заведения в района взеха участие в традиционния Районен лекоатлетически крос „Първа пролет“, организиран от Общинската администрация в Челопеч на 27 април. Момичетата и момчетата от първи до четвърти клас пробягаха маршрут с дължина 400 м., а тези от пети до дванадесети клас – 800 м. Стартът за всички възрастови групи и дистанции бе пред читалище „Труд и постоянство“, а финалът – на пл. „Освобождение“.

В надпреварата с отбори се включиха ОУ – Челопеч, ОУ – Мирково, НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и Професионална гимназия по механоелектротехника – Пирдоп и Аграрно-техническа професионална гимназия – Златица. На индивидуалните победители организаторите връчиха медали за заетите първите три призови места, а най-добрите три отбора, които се определиха по класирането на атлетите до шесто място за всяка възрастова група – I – IV, V – VII и VIII – XII клас бяха наградени с купи. За всички състезатели имаше шоколади за подкрепа и възстановяване на силите след бягането.

 

При момичетата и момчетата от първи и втори клас най-бързо състезателното разстояние изминаха Весислава Иванова и Димитър Патев от ОУ – Челопеч. В групата на трети – четвърти клас златните медали заслужиха Диана Петкова от НУ – Пирдоп и Мирослав Стоянов от Челопеч. Отборно купата за учениците от начален курс спечелиха домакините.

В надпреварата при момичетата от пети и шести клас най-добра бе Йоана Захариева от ОУ – Челопеч, а при момчетата – Християн Христов от СУ – Пирдоп. Гергана Георгиева от същото училище спечели златния медал при момичетата до осми клас, а при момчетата в тази група победител е Стефан Стефанов от Професионалната гимназия по механоелектротехника. Отборно купата обаче бе за тима на ОУ – Челопеч, който имаше най-много представители в класирането от първо до шесто място. На второ място се наредиха състезателите на треньора Теодор Колев от СУ – Пирдоп, а на трето са учениците от ОУ „Георги Бенковски“ – Мирково.

В кроса „Първа пролет“ за ученици от девети и десети клас първа финала при момичетата пресече Елица Тодорова от СУ „Саво Савов“, а при момчетата – Борис Славчев от АТПГ – Златица. Елица Тодорова спечели и следващия старт на 800 м. при момичетата – ученици от единадесети и дванадесети клас, а в тази група при момчетата златния медал заслужи Николай Радунчев от ПГМЕ. Отборно купата за първото място в категорията IX – XII клас завоюваха състезателите на СУ „Саво Савов“, следвани от тези на АТПГ и ПГМЕ.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031