МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Състезателите по офроуд от град Пирдоп Любомир Ангелов и Мария Иванова на 14 и 15 април – събота и неделя, взеха участие на шестото издание на офроуд състезанието „Трявна 4 х 4“. В оспорваната надпревара те заеха третото място със стандартния си автомобил под номер 307 в клас „Супер бързо Трофи Профи“, при неравна битка с автомобил CAN AM Maverick X3 XRS и модифициран автомобил Митсубиши Шогун 450 к. с.

През първия ден състезателните километри били 250, доста тежки и осеяни с препятствия от миналата зима, а през втория – надпреварата се провела в затворено трасе с две обиколки по 2 км. на полигона в кв. „Черновръх“.

 

Състезанието „Трявна 4 х 4“ започнало с едноминутно мълчание в памет на загиналите в автобусната катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Йосиф Лагадов – главен организатор на състезанието, изказал своята благодарност към кметовете на Трявна и Плачковци  за оказаното съдействие по организацията на офроуд състезанието, събрало участници от цялата страна.

Преди старта кметът на Община Трявна Дончо Захариев призовал състезателите да се ръководят от спортсменството и да се уважават като конкуренти за първите три места. На пилотите и техните навигатори той е пожелал успешно, безаварийно състезание и незабравими спомени от престоя им в общината.

Двудневната надпревара за любителите на екстремния спорт била посетена от десетки фенове на офроуда, които станали зрители на възможностите на мощните возила.

Специално оборудвани за горски преходи автомобили, с характерните гуми и специални съоръжения, изпълнили улиците на гр. Трявна. В рамките на двата дни мощен рев на мотори огласял както града, така и горските участъци. Приятните атмосферни условия дали възможност на организаторите да подготвят по-дълго и екстремно трасе.

Любомир и Мария увеличиха купите си с още една и запазиха спомените с адреналин от красивата Трявна.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031