МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 7 май се проведе второто шосейно колоездачно състезание „Скоростно изкачване на Златишкия проход“, организирано от Клуб „Велосити“ – София, с подкрепата на „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс“ Челопеч“, Община Челопеч и фирми, предлагащи хранителни добавки и аксесоари за велосипедисти. В него се включиха над 100 колоездачи – любители и професионалисти, разпределени в няколко възрастови групи, от София и страната, а сред тях бяха и немалко от района. Състезателите преодоляха десетте километра на маршрута, чието начало бе площад „Освобождение“ на с. Челопеч, преминава през с. Църквище и продължава по серпентините на стръмния Златишки проход. Финалът бе отново на площада в Челопеч.

Предвождани от пилотен автомобил на РПУ – Пирдоп, велосипедистите продължиха групово и в бавно темпо по улиците на Челопеч, до площадката за обучение по безопасно движение, където инж. Димо Кирилов – Директор „Производство“ на „Аурубис България“, даде с националния флаг летящ старт на колоездачите.

 

Ивета Алексиева от Колоездачен клуб „Велосити“ – София, която изрази благодарности към спонсорите, сподели за в. Регион от името на организаторите на проявата, че интересът от страна на елитни състезатели по колоездене е голям, което е радващо и показателно за набиращото все по-голяма популярност сред велосипедистите изкачване на Златишкия проход. В него своята издръжливост и желание за победа показаха любители велосипедисти – юноши до 18 години, като най-младият бе само на 14 години, мъже от 19 до 39 години, от 40 до 55 години и ветерани – над 55 години, както и състезатели от група „Елит“. Победителите от миналогодишното състезание се включиха във второто издание на надпреварата без такса за участие. На състезанието стартираха и 8 представителки на нежния пол, които се бориха за призовите места в категория „Жени“. Г-жа Алексиева изрази своето задоволство от присъствието на толкова много състезатели, въпреки трудните метеорологични условия. Поради проливния дъжд във вечерните часове на предния ден и през нощта, на организаторите се наложило да почистват нанесения по асфалтовото шосе пясък на няколко места.

При юношите първи на финала пристигна Виктор Христов, който измина състезателното разстояние за 30:45 мин. При жените победителка във второто скоростно изкачване на Златишкия проход стана Петя Минкова от гр. Несебър, с време 32:08 мин. При мъжете най-бърз в категорията при ветераните бе Манол Стоянов от Пирдоп, състезаващ се за отбора на „Левски“, с време от 30:41 мин. При мъжете от категория 19 – 39 години пръв финалната линия пресече Красен Киров от ЦСКА, а в група „Мастерс“ (40 – 54 години) победител е Иван Гърбев от клуб „Велосити“, спрял хронометрите на 26:53 мин. При състезателите „Елит“ златният медал заслужи Йордан Андреев, с време 26:15 мин. Купите, медалите и паричните премии връчиха на призьорите кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, инж. Димо Кирилов, Радина Копринкова от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и Ивета Алексиева.

На площад „Освобождение“ имаше специална шатра на фирма, предлагаща велоаксесоари и възможност на желаещи да пробват да покарат по улиците на Челопеч туристически или професионални велосипеди безплатно.  

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031