МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 4 май състезатели на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп взеха участие в традиционния турнир, посветен на легендарния спортен журналист „Григор Христов – Гришата“, в гр. София. Надпреварата е за млади атлети, а от клуба от Пирдоп в него участва най-добрата състезателка при девойките младша възраст в страната Елица Тодорова, съобщи нейният треньор Ваньо Масларски.

За първи път в своята кариера на спортист, лекоатлетката, чийто специалитет са бяганията на 800 и 1500 м., се включила в старта на дисциплината 3000 м. гладко бягане. Целта била да се провери на какво ниво е нейната моментна спортна форма и издръжливост. Без особено напрежение и със спокойно темпо в бягането, тя пресякла първа финалната линия, с време 10:49 мин. Резултатът й е много добър и показва, че Елица има потенциал и възможности и за отлично представяне и на дълги разстояния, каза г-н Масларски.

 

На 6 май представители на клуба са участвали и в турнир по планинско бягане – бързо изкачване, в Димитровград, Република Сърбия. В него, заедно с атлети от страната домакин, се включили и представители на клубовете по лека атлетика от „Феникс“ – Плевен, „Атлет“ – Луковит, „Спартак“ – Койнаре и др. Състезанието било за всички възрастови групи и на дистанциите 500, 600, 700 и 3100 м.

В при най-малките Зорница Семерджиева и Йоана Захариева от отбора на Пирдоп се наредили, съответно на пето и шесто място. Представянето им, според треньора е много добро, тъй като бягат на нова за тях дисциплина, срещу наклон и при непознато трасе.

На дистанцията 600 м. Гергана Георгиева заела второ място и заслужила сребърния медал, пресичайки финала малко след победителката от гр. Пирот, Сърбия. При юношите на трасе с дължина 700 м. участвал Александър Янчев, който също спечелил сребърен медал. При девойките убедително първа е Елица Тодорова, която изпреварила с повече от 40 секунди следващата я състезателка.

При мъжете СКСА – Пирдоп участвал на турнира с двама представители – Любомир Дишлянов и Кристиян Герчев, които се класирали на пето и седмо място. Победители са състезатели от гр. Лазаревич, Сърбия, които се специализират само в планинските бягания, каза Ваньо Масларски.

На 9 май двамата пирдопски атлети участвали и на националното първенство по планинско бягане – дълга дистанция от 30 км., в гр. Тетевен. Любомир е седми в крайното класиране, а Кристиян – единадесети, като това е първо за него бягане на такова голямо разстояние. Треньорът им посочи, че е доволен от показаното от своите състезатели, особено от по-младите. Ваньо Масларски изрази специални благодарности към ръководството на „Аурубис България“ и изпълнителния директор Тим Курт за оказаната подкрепа и съпричастие към участието на атлетите от Пирдоп в трите турнира. Без тази помощ, каза той, представянето на спортистите и техните успехи биха били невъзможни. На лекоатлетите в близките дни предстоят още участия в различни формати, като до 19 май те ще имат бягания на още две състезания.    

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031