МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 11 и 12 май Община Челопеч бе домакин на първия кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене за деца от 10 до 15 години, който бе под патронажа на кмета инж. Алекси Кесяков и се проведе под мотото „Младежта за безопасност на движението“. В състезанието се включиха десет отбора от Берковица, Враца, Силистра, Първомай – с два тима, СУ – Пирдоп с три състава, Трявна и домакините. Главен съдия на шампионата бе Милчо Крумов, а директор на първия кръг – Сашка Вътева от Общинска администрация Челопеч.

Шампионатът премина при отлична организация, като домакините работиха неуморно и усърдно през цялото време на провеждането му. Високо признание за това бе връчването на г-жа Вътева на специалната купа на Съюза на българските автомобилисти – секция „Приложно колоездене“, за нейното съпричастие към първенствата и за създаваните детски празници на приложното колоездене, когато общината е домакин на състезанията.

 

В оспорваната битка за призовите места, медалите и купите близо петдесет велосипедисти показаха знанията си по Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му, както и уменията си да преодоляват с най-малко наказателни точки препятствията и задължителните елементи на площадката по безопасно движение. В петък – 11 май, се проведе техническата конференция за отборите и решаването от състезателите на индивидуален теоретичен тест по ЗДП и за техническо владеене на велосипеда. В събота – 12 май, бе официалното откриване на шампионата, управлението на състезателния уред на площадката, изпитът за оказване на долекарска помощ от велосипедистите, както и майсторското управление по подготвените от съдиите технически пътеки.

След изпълнението на всички дисциплини, при момчетата на първите две места се наредиха Стелиян Ангелов и Георги Атанасов от Силистра, а трети е Петър Витанов от Берковица, които са, съответно, с 32, 35 и 37 наказателни точки. При момичетата най-добра бе Ралица Каменова от Берковица със 17 точки, следвана от Йордана Тошева от първия отбор на Първомай – 32 наказателни точки. На трето и четвърто място се наредиха състезателките на СУ – Пирдоп Ирина Карапеткова и Николета Стойчева, които са с равен брой от 43 точки. И за определяне на носителката на бронзовото отличие трябваше да решават допълнителен тест по БДП. Спечели го Ирина, а Николета остана четвърта.

Отборно в първия кръг по приложно колоездене златните медали и купата на първенец заслужи отборът на Берковица, следван от първия тим на град Първомай. На трето, четвърто и пето място са трите състава, подготвяни от треньорката Даниела Ганчева от Пирдоп. На шесто място са състезателите на Първомай – втори отбор, следвани от отборите на Челопеч, Враца и Трявна.

Победителите и призьорите до трето място получиха купи, грамоти, медали и предметни награди, а състезателите, наредили се от четвърто до шесто място – грамоти и предметни награди. Голямата награда на кмета инж. Алекси Кесяков – велосипед, заслужи отборът на гр. Враца. Организаторите от Община Челопеч отличиха и треньорите на отборите, както и екипът от СБА, осигурил безпристрастното съдийство на състезанието. 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031