МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Спортен клуб по тенис на маса „Пирдоп – 2000“ на 19 май бе домакин на последния кръг от националното първенство, решителна надпревара за определяне на победителя в Югозападна „В“ група - мъже, който от следващия сезон ще играе в по-горната класа и за тези, класирани на второ и трето място, които ще отидат на баражи.

В оспорваната битка на зелената маса участваха състезатели от осем тима – от Дупница, Пловдив – три състава, Панагюрище – два, Перник и домакините. Пирдопчани, които в последните години се развиват възходящо, преди провеждане на състезанието бяха на четвърто място в подреждането, и за тях представянето бе особено важно, тъй като се бореха за влизане в призовата тройка.

 

Преди седмица един от състезателите на тима – Тихомир Мичев, на шампионата в гр. Пловдив от 11 до 13 май, стана национален първенец във възрастовата група 50 – 60 години. Успехът е втори пореден за него, тъй като през миналата година той бе шампион в категорията мъже от 40 до 50 години. И останалите от тима са се представили добре – Богдан Иванов е девети в страната, а при двойките д-р Георги Георгиев и Геомил Иванов са пети.   

Шампионът Тихомир Мичев е от гр. Варна, но от няколко години се състезава за отбора на Пирдоп. Негова е сериозната заслуга представителите на Пирдоп да извоюват правото си на участие от група „В 1“ в по-горната – „В“, каза д-р Георги Георгиев. Тихомир Мичев помага методично на състава, което е много полезно за по-младите състезатели. В тима са още Геомил Иванов от гр. Враца и Кирил Неделчев от гр. Пловдив, които също защитават честта на местния тим. Привлечени са немалко млади таланти, които постоянно повишават уменията и нивото си, добави д-р Георгиев. Школата на клуба, в която петнадесет деца се подготвят под ръководството на Павлин Михов, се развиват добре и очакванията от тях са след време да се влеят в мъжкия състав. Набират се и нови състезатели, а заниманията са всеки делничен следобед в спортната зала на Пирдоп.          

Шампион на групата, след състезанията през отминалата събота, станаха състезателите на „Асарел-Медет“ – гр. Панагюрище. Втори е съставът на „Марек – 76“ – Дупница. Пирдопчани не успяха да постигнат програмата минимум, която си бяха поставили и остават четвърти в подреждането. Съгласно регламента отборите на седмо и осмо място ще играят баражи с тимове от група „В 1“, за запазване мястото си в група „В“.  

 

Отдясно – наляво – Богдан Иванов, Геомил Иванов, Тихомир Мичев и Стоян Дурчев от отбора на Пирдоп

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031