МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Пирдопчанинът Мартин Харалампиев, който от дете се занимава с културизъм, а от осем години и професионално, през миналата седмица записа пореден успех в своята състезателна кариера. На проведеното в Република Румъния Балканско първенство, той завоюва първото място, купата и златния медал за най-добър атлет на Балканите.

В спортната си кариера Мартин е четири пъти вицерепубликански шампион, а през 2014 г. достига и до сребърното отличие на Балкански турнир, достигал е и до шесто място на първенство на Стария континент, с участието на състезатели от 26 страни.

Преди месец – на 22 април, в гр. Пловдив, той спечели бронзовия медал в категорията “Класически културизъм над 180 см”. В началото на месец май представя България и на Европейското първенство в гр. Барселона, Испания, където е девети при участието на атлети от 17 държави от Европа. От 18 до 29 май, на Балканското първенство в Република Румъния, при участието на културисти от всички страни от Югоизточна Европа, без Република Турция, той се представи повече от отлично. Тимът на България бил от 35 състезатели, а шампиони станали четирима от тях. 

 

В неговата категория се състезавали още двама българи, единият от които сребърният медалист от Републиканското първенство в Пловдив, но останал последен. Мартин Харалампиев показал доста добра форма и успял да спечели гласовете на съдийската бригада, които му присъдили първото място. Победил дори представителя на Сърбия, който, по думите му, бил с изключително тяло и мускули и пирдопчанинът не очаквал, че ще успее да го изпревари в класирането. За себе си той казва, че за краткото време до участието си в северната ни съседка, успял да подобри своята кондиция, като постигнал по-добра форма от тази, която показал в Пловдив и Барселона.

В Румъния се представил и в абсолютната категория, където по правило участват всички шампиони от отделните категории, като завоювал второто място. Победител в нея станал пак българин – Ангел Данчев, който е шампион на първенството в категория “Класически културизъм до 180 см.”. Оценяването на престижни състезания, като Балканско и Европейско първенство е много строго, съдиите са прецизни и много точни, за разлика от българските си колеги, коментира балканският шампион. Със златни медали са още Радослав Ангелов и Иван Георгиев. 

Мартин Харалампиев е доволен, че все повече млади хора се отдават на този любим негов спорт и някои от тях вече печелят медали. Впечатляващо, по негово експертно мнение, е представянето на 21-годишния Християн Вътев от с. Челопеч, който участвал на Републиканското първенство в гр. Пловдив в групата на младежите, категория над 75 кг. И първото му представяне на такъв форум е обещаващо за неговото по-нататъшно спортно развитие. Християн завоювал бронзов медал, но с физиката и формата си заслужавал сребърния, категоричен е г-н Харалампиев.

Балканският шампион сподели, че за представянето си се е подложил на труден подготвителен режим – петчасови тренировки всеки ден и специална хранителна програма, основана само на зеленчуци и месо, без никакви допълнителни калории през деня. При това, тренировките му отнемали по около 2000 калории, което е особено изтощаващо. “Най-трудно беше да се издържи на гладуването”, заяви шампионът, който представя България в чужбина от името на Клуб “Славия Спортекс София”, тъй като в родния му град все още няма регистриран подобен отбор.

Мартин Харалампиев отправи благодарности към своите близки – съпругата му Венцислава и родителите си, които го подкрепят и насърчават в любимия спорт. Признателност изрази и към приятелите си в залата и треньора Димитър Атанасов, заедно с който постигат тези впечатляващи успехи.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031