МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Продължава успешното представяне на пирдопската лекоатлетка Елица Тодорова в бяганията на 1500 и 3000 м. При това, във втората дисциплина тя започна да се състезава официално съвсем наскоро.

На проведеното на 26 и 27 юни Национално първенство за юноши и девойки младша възраст (под 18 години) в София, Спортен клуб „Средногорски атлет“ се е представил с трима състезатели – Гергана Георгиева, Елица Тодорова и Александър Янчев, който само преди ден стартира в гр. Сандански на шампионата по триатлон.

Отлично бягане е направила най-добрата българска атлетка на дистанциите 1500 и 3000 м. Елица Тодорова, която в първия ден пробягала километър и половина на пистата за 4:44.50, което е много добро нейно лично постижение, каза треньорът й Ваньо Масларски. Разликата между нея и класиралите се на второ и трето място състезателки – Ева Петкова от Габрово (4:50 мин.) и Наталия Кременска от „Черно море Атлетик“ – Варна (4:53 мин.), е значителна, което само по себе си говори за добрата форма и възможности на шампионката от Пирдоп.

 

На 3000 м. Елица Тодорова очаквала по-сериозна съпротива, но след втория километър от състезателното разстояние станало ясно, че от останалите двадесет атлетки няма кой да победи пирдопчанката, сподели г-н Масларски. Неговата възпитаничка финиширала за 10:40.21 мин., като с девет секунди подобрила личното си постижение от първото си състезание в тази дисциплина през месец май. Втора е Маргарита Радева от „Орловец“, а трета е Ясна Петрова от „Русе Кар Моторспорт“. „Елица направи това, за което бяхме отишли на първенството – победи съперничките си“ – заяви Ваньо Масларски. В близките дни с ръководството на националния отбор ще се реши в коя от двете дисциплини тя ще продължи да се подготвя за участия на Балканското първенство на 9 юни в Истанбул, Република Турция. Най-вероятно това ще е 1500 м гладко бягане, обясни Ваньо Масларски.

От останалите пирдопски атлети Гергана Георгиева, която е само на 14 години, стартирала на 400 м. и 800 м. гладко бягане, в по-горната възрастова група. На първата дисциплина тя постигнала 68:35 сек., при предишно лично постижение от 84 сек. Треньорът обясни, че през последната седмица Гергана не е водила подготовка, тъй като е трябвало да се яви на матурите за седмокласници. На 800 м. при петнадесет състезателки, пирдопската атлетка спряла хронометрите на 2:47 мин., като подобрила с пет секунди личния си рекорд. Важно в случая е, че се представя добре и върви възходящо.

Александър Янчев, който е национален състезател по триатлон, стартирал на 27 юни в дисциплината 3000 м. и пробягал разстоянието за 11 мин. Чест прави, че Александър Участва, защото само преди ден е имал и друго състезание.

Треньорът Ваньо Масларски изрази благодарности към „Арубис България“ и общините Пирдоп и Челопеч за подкрепата, която оказват на пирдопските атлети за участията им в стартовете. В момента полагащите се на клуба средства от спортното министерство, не се превеждат поради субективни причини, което създава дисбаланс в неговото финансово състояние.      

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031