МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

Пожелаха за Новата 2016 година кметовете и жители на общините

Новата 2016 година настъпи! Очаквана с много надежди и посрещната с настроение, веселие, народни хора и фойерверки

В общините от региона тържествата започнаха още преди да се слеят стрелките на часовника в полунощ и продължиха часове след като по площади и в заведения, вкъщи или в отбрани компании всички си казаха „Наздраве! Да е мирна, здрава, по-успешна и благополучна от предишната!”.

На площад „Освобождение” в с. Антон всеобщото веселие започна двайсетина минути преди да дойде Новата 2016-та, разказаха служители на общинската администрация. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи молебен за здравето и благоденствието на жителите на селото. А после бе запален традиционният новогодишен огън. В студената нощ той допълнително стопли сърцата и душите на празнуващите, които се веселяха около него и се поздравяваха с новото начало. За желаещите да вдигнат наздравица се раздава червено вино, а за похапващите има и парченца баница с късмети, осигурени от общинската администрация.

Кметът инж. Стоян Гарчев поздрави жителите на общината, които бяха избрали да бъдат заедно в първия час на 1 януари, пред сградата на читалище „Христо Ботев”. Заедно с поздравленията, той приемаше и пожелания за успехи и развитие на селото в идващите дни. Само десет минути след полунощ в ясното нощно небе полетяха и фойерверките. Антончани бяха първите в региона, които се радваха на изобилието от падащи звезди в тези първи прекрасни минути на Новата година.

Сред множеството, наобиколило огъня, бяха усмихнатите, лъчезарни и преливащи от щастие Марин Николов и неговата приятелка от Украйна Мария Федючик. Питаме ги как се чувстват в тази красива и приказна нощ, а Маша на хубав български език казва „Срамувам се”. Но Марин Николов с озарено от огъня и щастие лице, прегърнал дамата на сърцето си, а както обясни и инж. Стоян Гарчев – бъдеща антонска снаха, разказа. Двамата се запознали преди две години в турския курорт Анталия, където работят в туристическия бранш. През активния сезон и летните месеци са там, а през зимата – в с. Антон, обяснява Марин. И пожелава на всички късмет, щастие, берекет, всички да бъдат здрави и да постигнат мечтите си. За Маша инж. Гарчев допълва, че е отличен кулинар и приготвя изключително вкусна рибена супа.

Разделяме се с празнуващите и поемаме към гр. Пирдоп, където, според обявената програма за новогодишното празненство, началото трябва вече да е поставено.

И наистина, на пл. „Тодор Влайков” в града веселието е в разгара си. Пространството пред читалището е изпълнено с хора – мнозинството са млади хора, които вече са захванали народното хоро. Наблизо до секвоите е също доста оживено – с дарение на около 60 л. червено вино от Нели Герова, управителният съвет на Туристическо дружество „Паскал” е приготвил чудесна гореща напитка, която се раздава на желаещите. Греяното вино е особено подходящо в студената новогодишна нощ – термометърът отбелязва рекордни за последните години температури от минус 15 градуса по Целзий. В добавка има и по парченце баница с късметче. Хората се поздравяват, честитят си Новата година и очакват новогодишното поздравление на кмета Ангел Геров. На всички той пожела 2016 г. да бъде мирна, ведра, спорна, честита и щастлива. Да има сговор и благополучие в общината и заедно в сговор и обединени пирдопчани да вложат силите си за нейния просперитет, напредък и развитие, призова г-н Геров, като вдигна наздравица за успеха на всички.

Веднага след това зазвуча националният химн и мощен мъжки хор зареди текста на „Мила родино”, докато над множеството заискряха огнените следи на новогодишната заря. Фойерверките приковаха погледите на присъстващите в небето и радостните възгласи на възхита показаха, че продължилите около 10 минути светлинни ефекти доставиха удоволствие и приятна изненада на празнуващите.

Младежи отново захванаха народното хоро, което на три нива обедини онези, на които сърцата не изтраяха при звуците на „Дунавското”. Повече от час продължи народното веселие, като най-дълго се задържаха хората около казана с греяно вино. Към един часа и половина, само най-търпеливите и устояващи на студа пирдопчани продължаваха да се поздравяват и веселят на площада. От различни страни на града макар и рядко се чуваха гърмежи и изстрелваха ракети в небето, но постепенно и този празничен шум затихна. За някои бе време за сън в уюта на дома, а за други – за продължаване на веселието.

В община Челопеч в центъра на обновения площад огромна платформа е поела кладата на новогодишния огън, за да не се нарани от топлината му настилката. И тук половин час след полунощ жители на селото започнаха да се събират за празненството, по случай настъпването на Новата година. Кметът инж. Алекси Кесяков поздрави челопечани и техните гости в първите минути на 1 януари 2016 година, като отправи пожелания за здраве, благоденствие, просперитет и много успехи на всички. След това пламъците от огъня освен топлина в студеното време, донесоха и много настроение за присъстващите на празничното новогодишно събитие. Градусът на емоциите се вдигна извънредно високо, когато от ясното нощно небе полетяха към празнуващите приказните с разнообразието си илюминации. За поредна година, по думите на познавачи на пиротехниката, зарята в Челопеч е била особено красива.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930