МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Наричаха пръстени за късмет

В село Чавдар за поредна година беше пресъздаден народният обичай „Пеене на пръстените”.

Той продължи два дни. Голямото и красиво украсено дряново дръвче, беше накичено с пуканки, сушени и пресни плодове, цветни гирлянди, а на върха му се кипреше китката от лук, ябълка, чемшир, босилек и здравец. Тя беше отредена за негодените и неженени ергени от Чавдар. За неговата красива премяна заслуга имаха децата – самодейци от читалището.

В първата част от пресъздаването на народния обичай „Пеене на пръстените” на последния ден от старата 2015 година, премененият дрян беше изнесен на площада. Желаещите да си пуснат късметче в медното котле бяха предимно млади момичета и момчета, които очакваха да чуят късмета си за Новата 2016 година. Пожелаващи си здраве, късмет и берекет, хващаха дряновото дръвче и го разклащаха. Три пъти се обиколи накиченото дръвче под мелодията на песните, след което всички се разотидоха.

На 1 януари площад „Васил Левски” отново беше посетен от жители и гости на общината, които приветливо се усмихваха и поздравяваха за настъпилата Нова година. Изпълнението на ритуала започна с песните на жените от групата за автентичен фолклор към читалището. След изиграните народни хора около дряновата пръчка, започна наричането на пръстените за късмет, нещото което беше най-очаквано от събралото се множество.

За всеки, пуснат пръстен в „томболата”, имаше добри пожелания, оставаше само те да се сбъднат, коментираха след това участвалите в наричането. На кмета Пенчо Геров наричащият тази година късметите Ганка Радунчева, връчи китката със здравец. На него, като стопанин на общината, тя пожела да продължава да работи за благото на родното село. А на всички останали жители и гости, дългогодишната самодейка предсказа много здраве, щастие, късмет и благополучие през настоящата 2016 година. Всеки от присъстващите си отчупи по клонка от дървото, за да го занесе вкъщи за здравето и благодатта на себе си и цялото си семейство.

От името на Общинската администрация, за празнуващите на площада чавдарчани беше осигурено червено вино. Вкусни кебапчета за тези, които все още бяха гладни след празничната новогодишна нощ, предлагаха Мария и Илия Медарови от град Златица.    

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728