МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Дрянът за обичая подари Георги Пондев

В първия ден на Новата 2016 година в центъра на Мирково се проведе традиционното пеене на пръстените

Както всяка година, то беше организирано от читалище „Христо Ботев” и самодейци.

Големият и красив дрян беше дарен от Георги Пондев и окичен с пуканки, сушелки, плодове и лакомства от членовете на фолклорния състав. За настроението на всички се грижеха музикантите от духовата музика, които по традиция изсвириха най-напред мирковската песен „Сеферинке, гиздава девойко”. Всеки новопристигнал раздрусваше дряна за здраве, а после често се хващаше и на хорото.

Членовете на фолклорния състав изпълниха традиционните за Мирково новогодишни песни. В края на представянето им се включи и духовата музика, а облечените в народни носии участници захванаха право хоро. След него дойде ред на Дайчовото и Елениното хоро. Присъстващите на обичая мирковчани наобиколиха пръстена и зачакаха наричанията. Да нарича за късмет тази година се падна на Добринка Илиева, която пожела на един учението, на друг нова кола, на трети близнаци, на следващи нова продобивка или радост в семейството и така до края на всички късмети, пуснати от младите хора в менчето.

Тя плисна водата от менчето, на чието дъно имаше жито и дребни пари и всеки, който поиска, имаше възможност да си вземе от житото, за да е плодородна годината. Мнозина си отчупиха и по дрянова клонка, която да занесат вкъщи за здраве и берекет. На децата бяха раздадени окичените на дряна лакомства. Празникът продължи до обяд с още много народни хора, поздравления и размяна на новогодишни пожелания между близки и приятели.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728