МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Изборният ден в седемте общини от Средногорието премина спокойно, без да има струпване на хора пред залите за гласуване. Бяха формирани 41 секционни избирателни комисии, от които една в МБАЛ – Пирдоп и две подвижни – по една в Пирдоп и в Община Челопеч.  Към 9:30 часа в Златица в 11-те СИК – в града и в трите съставни села Карлиево, Петрич и Църквище, към 09:30 ч. вече имаше подадени по 30 – 40 гласа. В Първа СИК от 670 записани в списъка, бяха упражнили правото си за избор на президент и вицепрезидент 45 от тях. Във Втора секция от 440, гласувалите бяха 20. В СИК № 3 – най-голямата Златица, сутринта бяха гласували 54 граждани. В Четвърта своя вот бяха изразили 38 души, в Пета 53, в Шеста 49, в Седма – 38 души.  Между 12:30 – 13:00 часа, избирателите, явили се пред машините за гласуване, в Първа секция вече бяха 114, във Втора – 90, в Трета – 126 души, в Четвърта секция – 107 души, в Пета – 115, в Шеста – 120. Оказа се, че в Седма СИК машинното гласуване е прекратено поради техническа повреда на устройството и избирателите упражняваха правото си на вот с хартиени бюлетини. Заради забавянето, докато пристигне решението на ЦИК, гласувалите в тази секция по обяд бяха едва 80 души. В Секция № 3 Йорданка Тодорова отбеляза рождения си ден като член на комисията и беше усмихната и доволна, че може да почерпи толкова много хора. Към 20:00 ч., от общо 4733 избиратели, за президентската двойка Радев – Йотова бяха дали своите предпочитания 1242 гласували, а за проф. Герджиков и Митева – 481 жители на общината. Прочети още...
   |   

Народно веселие с етрополската музика

Традиционният обичай „Пеене на пръстените” в гр. Пирдоп и тази година събра много пазители на миналото и жители на града и региона, за да присъстват на ритуала.

В първия ден от новата 2016 година гости на пирдопчани бяха и част от оркестрантите на Етрополската духова музика. По специална покана на общинското ръководство те се присъединиха към празника на града за наричанията.

Отец хаджи Недко Бръмбаров и неговият син богослов Никола Бръмбаров отслужиха водосвет и благословиха множеството с началото на годината и за здравето и благоденствието на пирдопчани. Кметът Ангел Геров честити настъпването на Новата година и също отправи пожелания към съгражданите си за добри следващи дни и за обединение в името на бъдещето на общината, късмет, мир и благоденствие на всички.

Народните хора около украсената дрянова пръчка изпълниха самодейци от читалище „Напредък” под съпровод на гайдаря Богдан Иванов, а после и познатата песен „Провикнал се Здравко Янко”, с което дадоха начало на пожеланията по пуснатите в котлето „нишани” на някои от присъстващите на обичая. Първа получи своя зам.-кметът Вера Бойчева, на която Богдан Иванов предсказа, че ще стане президент. Сред най-малките, които бяха пуснали свои предмети в котлето бе и седемгодишната Каролин-Ивет Луканова Василева.

Въпреки студеното януарско време, всеобщото веселие продължи с народни хора, на които се наловиха много от пирдопчани. За тези, които бяха дошли да се видят с близки и приятели и да си пожелаят успешна Нова година, също не липсваха забавления, приятни и за окото, и за душата. Бизнесменът Александър Семков бе организирал приготвянето на гореща ободряваща напитка от 100 л. червено вино, което отец хаджи Недко благослови. Девойки раздаваха от питието на желаещи, докато танците на площад „Скалата” продължаваха под хороводните мелодии на гостите от гр. Етрополе. Празникът продължи до късно след обяд и зареди с още настроение жителите на Пирдоп по време на новогодишните празници.         

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Декември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031