МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Изборният ден в седемте общини от Средногорието премина спокойно, без да има струпване на хора пред залите за гласуване. Бяха формирани 41 секционни избирателни комисии, от които една в МБАЛ – Пирдоп и две подвижни – по една в Пирдоп и в Община Челопеч.  Към 9:30 часа в Златица в 11-те СИК – в града и в трите съставни села Карлиево, Петрич и Църквище, към 09:30 ч. вече имаше подадени по 30 – 40 гласа. В Първа СИК от 670 записани в списъка, бяха упражнили правото си за избор на президент и вицепрезидент 45 от тях. Във Втора секция от 440, гласувалите бяха 20. В СИК № 3 – най-голямата Златица, сутринта бяха гласували 54 граждани. В Четвърта своя вот бяха изразили 38 души, в Пета 53, в Шеста 49, в Седма – 38 души.  Между 12:30 – 13:00 часа, избирателите, явили се пред машините за гласуване, в Първа секция вече бяха 114, във Втора – 90, в Трета – 126 души, в Четвърта секция – 107 души, в Пета – 115, в Шеста – 120. Оказа се, че в Седма СИК машинното гласуване е прекратено поради техническа повреда на устройството и избирателите упражняваха правото си на вот с хартиени бюлетини. Заради забавянето, докато пристигне решението на ЦИК, гласувалите в тази секция по обяд бяха едва 80 души. В Секция № 3 Йорданка Тодорова отбеляза рождения си ден като член на комисията и беше усмихната и доволна, че може да почерпи толкова много хора. Към 20:00 ч., от общо 4733 избиратели, за президентската двойка Радев – Йотова бяха дали своите предпочитания 1242 гласували, а за проф. Герджиков и Митева – 481 жители на общината. Прочети още...
   |   

Представиха „на живо“ посрещането на руските войски

На 3 януари, при обилен снеговалеж и много студено време, в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“ с честване на 138-та годишнина от Освобождението на града, бе отбелязан Денят на Пирдоп.

В паметното събитие взеха участие самодейците от Смесения битов хор с ръководител маестро Кузман Кузманов и вокална група „Шарени мъниста”, с музикален педагог Марияна Върбанова при читалище „Напредък”, членове на Клуб „Съхрани българското” при СОУ „Сава Савов”, представители на клубовете „Традиция” от Копривщица и Златица, общински съветници, много пирдопчани. Зам.-кметът на общината Вера Бойчева откри честването, а слово по повод Деня на града и за героизма на българи и руси и приноса на пирдопските опълченци в Освободителната война произнесе кметът Ангел Геров.

С възстановка на събитията от преди 138 години, по спомените на съвременници и книгата „Преживяното” на писателя и почетен гражданин на Пирдоп Тодор Влайков, присъстващите усетиха въодушевлението, радостта и възторга на нашите съграждани през далечната вече 1878 г. от посрещането на руските войски.

Паметните събития оживяха пред очите на днешните жители на Пирдоп по сценарий на уредника на Музей „Луканова къща” д-р Иван Иванов. Проследена бе тежка съдба на дедите ни в годините на робството. В онези трудни времена единственото, което са могли да направят нашите предци, е да съхранят езика и вярата си със силата на фолклора. За да ни припомнят тези страшни векове Вокална група „Шарени мъниста“ на Марияна Върбанова изпълни една съхранена през столетията народна песен. Тя беше представена за първи път пред публика, а текстът й показва, че в България винаи е имало храбри личности и герои, защитавали честта на българския народ и губили живота си в негово име.

С вълнуващ разказ за битките и пресъздаване на атмосферата от онези мразовити дни пирдопчани видяха пристигането на руските войни от Новоингерманландския полк, водени от граф полк. Дмитрий Егорович Комаровский.  Начело на процесията от жители на Пирдоп е отец Кирил (в изпълнение на отец хаджи Недко Бръмбаров), съпроводен с храмовите хоругви, девойки и жени с цветя и с питка и шарена сол, за да поздравят по стар български обичай своите дълго очаквани гости. Наоколо се чуваха радостните викове: „Московци, московци!“ и „Здравствуйте, братушки!“, а след това и възторженото „Ура! Ура!“. Радостно и благодарно пирдопското население гостоприемно отваря сърцата и душите си и своите домове за освободителите. В текста, представен от д-р Иван Иванов и Димитринка Ганчовска, се разказва и капитан Михаил Баторски, починал в Пирдоп и за неговия паметник, за подарената от командването на руските войски на пирдопската църква сърмена плащеница с образа на Иисус Христос. Със салюти на автентичните оръжия на членовете на двата клуба „Традиция” от гр. Копривщица и гр. Златица, бе възвестено за раждането на свободата за пирдопчани. Финал на театрализирания спектакъл бяха прегръдките от радост между руси и българи и многото снимки на участниците във възстановката под обилно трупащия искрящ сняг. Затова мнозина от присъстващите коментираха, че и времето на 3 януари 2016 г. е помогнало събитията да бъдат максимално близки до действителната обстановка от преди 138 години.

С падане на колене и едноминутно мълчание в памет на героиски загиналите за свободата на родината ни присъстващите изразиха своята почит към Освобождението. На паметника на пирдопските опълченци бяха поднесени венци и цветя от името на кмета на общината

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Декември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031